Πρόστιμο-φωτιά σε τράπεζα για παράνομες υπερωρίες

Οι αδήλωτες, απλήρωτες και προφανώς παράνομες υπερωρίες έχουν γίνει πλέον συνηθισμένη πρακτική τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πρακτική την οποία εφαρμόζουν κατά κόρον και μεγάλες συστημικές τράπεζες, οι οποίες απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους.

Μπορεί οι πόρτες των τραπεζικών καταστημάτων να κλείνουν για το κοινό, ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να εργάζονται ώς και αργά το βράδυ. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αξιοποιώντας καταγγελία πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες έλεγχο σε μεγάλο υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαπίστωσε 33 εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν παράνομα πέραν του κανονικού ωραρίου τους.

Οι υπερωρίες δεν είχαν δηλωθεί και προφανώς δεν καταβάλλονταν η προβλεπόμενη επιπλέον αμοιβή. Σύμφωνα με πληροφορίες του asfalistiko.gr το πρόστιμο που θα επιβληθεί στη συστημική τράπεζα υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 300.000 – 350.000 ευρώ και αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το ΣΕΠΕ την επόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί κι άλλος έλεγχος στο συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα, ωστόσο, την πρώτη φορά οι υπεύθυνοι είχαν καταφέρει να «κρύψουν» τους εργαζόμενους που απασχολούνταν παράνομα πέραν του ωραρίου τους.

Η επόμενη, όμως, καλοσχεδιασμένη επιχείρηση κλιμακίου του ΣΕΠΕ δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης και έβγαλε «λαβράκι».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τότε, μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Συγγρού 87, οι ειδικοί επιθεωρητές είχαν εντοπίσει 146 εργαζόμενους που συνέχιζαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν καταγραφεί για υπερωριακή απασχόληση και άλλους 97 που… αποχωρούσαν.