Πτυχές του προγράμματος 15.000 θέσεων εργασίας, για άνεργους 18-29 ετών

Στα κίνητρα που δίνονται σε επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που αφορά τη δημιοργία 15,000 νέων θέσεων εργασίας, για ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών, αναφέρθηκε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 104,9 FM του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καραμεσίνη, «δίνονται (σ.σ. μέσω του προγράμματος) επιχορηγήσεις στις εταιρείες, να προσλάβουν ανέργους οι οποίοι είναι τουλάχιστον τρεις μήνες άνεργοι».
Οι 15.000 νέες θέσεις εργασίας, αφορούν, όπως υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη, “νέες προσλήψεις, νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν από τις επιχειρήσεις, τις οποίες καλούμε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για να επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να προσλάβουν άνεργους νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, και αυτές οι θέσεις “σπάνε” μεταξύ των πτυχιούχων (όσων διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και των μη πτυχιούχων (όσων έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)».

Έμφαση σ’ αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεδομένου ότι, όπως σημείωσε η κ. Καραμεσίνη, «θα δώσουμε δύο στις τρεις θέσεις στους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του “brain drain” (σ.σ. “διαρροή εγκεφάλων” σε απολυτη μετάφραση), αυτή τη φυγή νέων οι οποίοι έχουν πάρει το πτυχίο τους στην Ελλάδα και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό».
Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ τόνισε, επίσης, ότι η επιχορήγηση (για τις επιχειρήσεις) ούτως ή άλλως είναι 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (του ωφελούμενου) με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ για όσους προσλάβουν νέους 18-24 ετών και 500 το μηνιαίο όριο για όσες προσλάβουν νέους άνω των 25 ετών (από 25 έως 29 ετών).
Η ίδια διευκρίνισε ότι οι άνεργοι «υποδεικνύονται από τα μητρώα μας, τους εργασιακούς μας συμβούλους και ουσιαστικά καλούνται από τον ΟΑΕΔ να αποδεχθούν αυτές τις θέσεις. Περνούν πρώτα από συνέντευξη και ύστερα επιλέγονται από τις επιχειρήσεις. Δεν κάνουν οι ίδιοι αιτήσεις, επειδή όμως είναι εγγεγραμμένοι σε εμάς τους καλούμε να περάσουν από συνέντευξη εφόσον εμπίπτουν σ’ αυτές τις κατηγορίες».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Νικόλ Καζαντζίδου