Πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν για τα 800 ευρώ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος

Στις 384.000 είχαν ανέλθει έως σήμερα το πρωί, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους για τη χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ. Πρόκειται για όσους έχουν υποστεί το μέτρο της αναστολής της σύμβασής τους από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Του Χάρη Δημητρίου

Σήμερα δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όσοι διαθέτουν ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 7. Η διαδικασία θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου.

Στο μεταξύ, υπερβαίνουν τις 524.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία αναστολής της σύμβασης για ένα μέρος ή για όλους τους εργαζόμενούς τους. Η πλατφόρμα για τους εργοδότες, θα παραμείνει ενεργή έως τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και, εν αναμονή της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου, η ειδική αποζημίωση θα καταβληθεί σε τρία στάδια.

Ακριβέστερα:

  • Η πρώτη φάση της πληρωμής αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διάστημα 15-17 Απριλίου. Τότε θα καταβληθούν τα 800 ευρώ σε εργαζόμενους, των οποίων οι επιχειρήσεις υπέστησαν αναγκαστικό «λουκέτο», εξαιτίας των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, που έλαβε η κυβέρνηση.
  • Η δεύτερη φάση της πληρωμής των 800 ευρώ, αναμένεται να εκκινήσει δέκα μέρες μετά, δηλαδή 25-27 Απριλίου. Θα αφορά τους εργαζόμενους, των οποίων οι επιχειρήσεις επλήγησαν από τα ίδια μέτρα, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν.
  • Η τρίτη φάση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5-7 Μαΐου. Θα αφορά όλους τους εργαζόμενους που υπέβαλλαν αίτηση με καθυστέρηση είτε επειδή οι ίδιοι το αμέλησαν είτε επειδή η επιχείρησή τους, καθυστέρησε να τους τοποθετήσει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης. Επίσης, την ίδια ημερομηνία αναμένεται να καταβληθεί η αποζημίωση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Ειδικά για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, πάντως, η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση καταβολής της αποζημίωσής τους…