Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ για το κοινωνικό μέρισμα ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις

Με ταχύτατες διαδικασίες «τρέχει» το κυβερνητικό επιτελείο και τις τελευταίες εκκρεμότητες για να ανοίξει η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr, ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις και να γίνει η καταβολή της έκτακτης οικονομικής βοήθειας στα νοικοκυριά ώς τις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και αύριο ή στην χειρότερη περίπτωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και τους όρους της καταβολής, η οποία θα ανάψει ουσιαστικά και το «πράσινο φως» για να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις.

Θυμίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλλας, προχτές είπε ότι μόλις εκδοθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει η πύλη και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί το μέρισμα.

Επίσης, περιέγραψε τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν οι αιτήσεις. Η διαδικασία, όπως τόνισε ο κ. Καρέλλας είναι η εξής: «μπαίνει ο ενδιαφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας κωδικούς του Taxis. Το πρώτο που ζητείται είναι ο ΑΜΚΑ, το e-mail και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου για να σταλεί ειδοποίηση. Η φόρμα είναι προσυμπληρωμένη με το φορολογητέο εισόδημα του 2016. Επίσης πρέπει να δηλωθεί έγκυρος αριθμός IBAN».

Διευκρινήσεις για τους ανέργους

Σε διευκρινίσεις για την καταβολή του μερίσματος προχώρησε χτες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι, ανάλογα με τον χρόνο της ανεργίας το 2017, θα αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από τα εισοδήματα που είχε ένας άνεργος το 2016, ώστε να μην αποκλειστεί από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι για την καταβολή του μερίσματος, συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ, που ψήφισε η Βουλή, θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 -τον Οκτώβριο του 2017- με αναφορά στα εισοδήματα του 2016. Ωστόσο, όπως τόνισε, «επειδή αυτό μπορεί να οδηγούσε στο να αποκλείονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι το 2017, αλλά είχαν εισοδήματα το 2016, θα υπάρχει πρόνοια, ώστε, ανάλογα με τον χρόνο της ανεργίας κατά το 2017, να αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από τα εισοδήματα του 2016 για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να εμπίπτουν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση».

«Αν, για παράδειγμα, ήσουν δέκα μήνες άνεργος, εντός του 2017, θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό των εισοδημάτων σου που αντιστοιχεί σε αυτούς τους μήνες από το 2016, ώστε να μπορείς να περάσεις το εισοδηματικό κριτήριο και να ενταχθείς στη λήψη της ενίσχυσης» ανέφερε.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθεί τις επόμενες μέρες περιέχει και η εισηγητική έκθεση για τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος εκτιμώνται σε 1.459.834 νοικοκυριά, ενώ το μέσο ύψος του μερίσματος εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Ειδικότερα, το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Διαβάστε και: