Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Για τη διαδικασία και τον τρόπο που θα υποβάλλουν αιτήσεις τα νοικοκυριά για την είσπραξη του κοινωνικού μερίσματος μίλησε σήμερα στο Real FM, η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου η διαδικασία για το κοινωνικό μέρισμα θα είναι εξαιρετικά απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει με το ΑΜΚΑ του σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, στην οποία θα πρέπει να δηλώσει κινητό τηλέφωνο και e-mail για να ενημερώνεται, όπως και το IBAN, στο οποίο θα μπουν τα λεφτά.

Μόλις συμπληρωθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την κ. Φωτίου, θα εμφανίζονται όλα προσυμπληρωμένα. Δηλαδή, θα έρχεται η φορολογική δήλωση του 2016, όπου το Α21 αναφέρει το φορολογητέο εισόδημα με βάση το οποίο θα καθορίζεται το κοινωνικό μέρισμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ούτε να υπολογίσεις τεκμαρτό εισόδημα, ούτε τίποτα… Είναι το φορολογητέο που αναφέρεται».

Αν υπάρχει στο νοικοκυριό φιλοξενούμενος, που δεν είναι προστατευόμενο παιδί, μόνο τότε υπάρχει λίγη παραπάνω διαδικασία. Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, πρέπει κάθε φιλοξενούμενος να μπει στην ίδια πλατφόρμα και να δηλώσει με τον ίδιο τρόπο το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι προστίθενται τα φορολογητέα εισοδήματα και βγαίνει το μέρισμα που θα πάρει το νοικοκυριό με τους φιλοξενούμενους.

Διαβάστε και: Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα