Πώς θα δοθούν τα 600 ευρώ στους επιστήμονες – Στον «πάγο» ο Βρούτσης

Μετά το φιάσκο του προγράμματος τηλεκατάρτισης, που ακυρώθηκε άρον–άρον, στο υπουργείο Εργασίας καλούνται να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση. Με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση, να μπαίνει «στον πάγο» από το Μαξίμου, μέχρι νεωτέρας, θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες που περιμένουν να λάβουν τα 600 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση, να μην ταλαιπωρηθούν άλλο.

Του Χάρη Δημητρίου

Ήδη περιμένουν από τα τέλη Μαρτίου για να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τελικά, κατέληξε να γίνει ένας «ντροπιαστικός περίγελος».

Ένα πρόγραμμα με απίστευτα λάθη, με μεταφράσεις από ξένες γλώσσες που έγιναν «στο πόδι» και που εξέθεσαν συνολικά την κυβέρνηση. Ειδικά, η χθεσινή αποκάλυψη ότι στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Βρούτση, έχει άμεση εμπλοκή σε ΚΕΚ που είχε ενταχθεί στην «πρώτη γραμμή» των προνομιούχων για το πρόγραμμα, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το Μαξίμου. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Βρούτσης, στην χθεσινή του ανακοίνωση, επισήμανε ότι θα γίνει έλεγχος στη λειτουργία των ΚΕΚ. Ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει κάτι τέτοιο, πριν από την έναρξη του προγράμματος, αλλά ακόμα και έτσι, ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται σε δεινή θέση…

Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την παραμονή του Γιάννη Βρούτση στην κυβέρνηση! Το γεγονός ότι έχει στρέψει πάνω του, συνολικά τα «βέλη» της αντιπολίτευσης, φέρνει σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θέλει «καθαρό πεδίο» τώρα που η χώρα ετοιμάζεται να βγει από την καραντίνα. Ο κ. Βρούτσης είναι άγνωστο πια αν μπορεί να σταθεί πολιτικά, απέναντι από τα σοβαρά προβλήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει στο νέο εργασιακό περιβάλλον που δημιουργείται στη χώρα. Ίσως να αποτελεί, όσο περνούν οι μέρες, «βαρίδι» για την κυβέρνηση, άρα το ενδεχόμενο της αποπομπής δεν μπορεί να αποκλειστεί, κάθε άλλο!

Κρίσιμο όμως είναι και το πεδίο της διαχείρισης των… θυμάτων της υπόθεσης, δηλαδή των ίδιων των επιστημόνων. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τόνιζαν ότι η καταβολή των 600 ευρώ στους δικαιούχους δικηγόρους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και μηχανικούς, θα γίνει ως εξής: Ή θα επιλεχθεί η λύση στην ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα να προστεθεί ένα banner που θα αφορά τους επιστήμονες για να υποβάλλουν την αίτησή τους, ή θα μεταφερθούν τα στοιχεία τους από τις πλατφόρμες των ΚΕΚ, απευθείας σε εκείνη του υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ενδέχεται να δοθεί χρόνος πέντε ημερών ώστε να τακτοποιηθεί η διαδικασία και να μην γίνουν άλλα λάθη. Στη συνέχεια η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων (περίπου 180.000), θα λάβει την οικονομική βοήθεια, μάλλον στις αρχές Μαΐου.

Όλα αυτά, βέβαια, χρειάζονται νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που πρέπει να εκδοθεί τάχιστα…