Πώς ο κορωνοϊός δίνει… άδειες στους εργαζόμενους – Τι αναμένεται να ισχύσει για τους γονείς μαθητών

Έως 15 ημέρες άδεια θα μπορούν να λάβουν από σήμερα, οι εργαζόμενοι γονείς, λόγω κορωνοϊού. Μια άδεια, που εκτός απροόπτου, κατά τα 2/3, δηλαδή οι 10 μέρες, θα αφαιρούνται από την κανονική τους άδεια, ενώ οι υπόλοιπες πέντε μέρες θα είναι «άδεια ειδικού σκοπού».

Του Χάρη Δημητρίου

Αυτό είναι το μοντέλο που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση, ώστε να ισχύσει από σήμερα, πρώτη ημέρα, που όλα τα σχολεία είναι κλειστά. Μια απόφαση που ελήφθη χθες, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού, σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, εξετάζουν όλες τις πιθανές τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν στο αρχικό σχέδιο, το οποίο πρόκειται να προωθηθεί προς εφαρμογή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Ουσιαστικά θα γίνεται αναφορά στα άρθρα 656 και 657 του Αστικού Κώδικα (ΑΚ), τα οποία λένε τα εξής:

– Σύμφωνα με το άρθρο 656 του ΑΚ, ο εργοδότης σε περίπτωση γεγονότος ανωτέρας βίας που τον καθιστά αδύνατο να θέση σε λειτουργία την επιχείρηση του, απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών. Σύμφωνα, όμως, με το άρθρο 657 του ΑΚ κάθε περιστατικό που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του μισθωτού και που θεωρείται βάσει της καλής πίστεως και των συναλλακτικών ηθών ότι καθιστά την παροχή εργασίας ανέφικτη, δηλαδή, ότι δικαιολογεί την μη παροχή της εργασίας, του δίνει το δικαίωμα να ζητήσει τις αποδοχές του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο ήταν αδύνατη η παροχή εργασίας, με βασική προϋπόθεση να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Το σύστημα, πάντως, που προκρίνεται αναμένεται να είναι μικτό. Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν και οι δύο γονείς, ανεξάρτητα εάν εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο θα αφορά γονείς-εργαζόμενους με παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Παράλληλα στις επίσημες ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναμένεται να αποσαφηνιστούν και μέτρα που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Σε δεύτερο χρόνο, πρόκειται να επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο, τον τρόπο που θα καταστεί εφικτό να χορηγηθεί το εφάπαξ ποσό των 718 ευρώ ανά εργαζόμενο, για 45 ημέρες που έκλεισε η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν για λόγους ανωτέρας βίας. Πρόκειται για ένα μέτρο, που ήρθε χθες πάλι στη δημοσιότητα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι κοινωνικοί φορείς, με τον υπουργό Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης, εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρόταση και τώρα, πρόκειται να γίνει η σχετική επεξεργασία, σε συνεργασία και με τον ΟΑΕΔ.