Π. Τσακλόγλου: Τα 5 επιδόματα για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό – Προσλήψεις προσωπικού για επιτάχυνση στις απονομές συντάξεων

Στους 11.500 ανέρχονται οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μπορούν να λάβουν κάποιο από τα πέντε επιδόματα που δικαιούνται. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής, όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως τώρα για την στήριξη αυτής της τόσο «ευαίσθητης» ομάδας εργαζομένων, που έχει πληγεί σημαντικά από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Παράλληλα ο κ. Πάνος Τσακλόγου γνωστοποίησε ότι για το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων στις απονομές των συντάξεων, έχει εγκριθεί εδώ και ένα τρίμηνο από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόσληψη 86 ατόμων στον e- ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται για το 2021 και άλλες προσλήψεις.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Τσακλόγλου στη Βουλή:

Εργαζόμενοι στον πολιτισμό

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου στην ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας και στον χώρο του πολιτισμού και φυσικά στους ανθρώπους του,  εξειδικεύοντας όλα τα μέτρα που πήρε η  κυβέρνηση για την στήριξη του κλάδου, των δημιουργών του και των εργαζομένων σε αυτόν. Τα μέτρα αυτά που αποτελούν ένα συνεκτικό, δυναμικό πλέγμα παρεμβάσεων περιλαμβάνουν:

  1. Την αποζημίωση ειδικού σκοπού εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, ύψους 800 ευρώ.
  2. Την πρόσθετη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ύψους 534 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Προϋπόθεση: Η εγγραφήστην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με μονομερή αίτηση/υπεύθυνη δήλωσηχωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη μέχρι τις 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ αυστηρά. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 11.500 εργαζόμενοι στον Πολιτισμό.

  • Αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση 534 ευρώ ανά μήνα. Το μέτρο αυτό έχει επεκταθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020.
  • Την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους
  • Την δίμηνη παράταση της χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ25, κ. Κ. Γρηγοριάδη, για τις προϋποθέσεις λήψης του  ειδικού εποχικού βοηθήματος στους δημιουργούς στον χώρο του πολιτισμού και στους εργαζόμενους σε αυτόν, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «Οι δικαιούχοι του πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου, κατά την περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/9/2020 – 30/11/2020)».

Εκκρεμείς απονομές συντάξεων

 «Αναφορικά με το ζήτημα της στελέχωσης των δομών του e-ΕΦΚΑ με μόνιμο προσωπικό, με την από 16-7-2020 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πρόσληψης 86 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών του Φορέα, ενώ προγραμματίζονται και επιπλέον προσλήψεις εντός του 2021». Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χ. Κατσώτη, ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι, «η πραγματική, όμως μεγάλη, μεταρρύθμιση που θα φέρει τέλος στις εκκρεμείς συντάξεις και στην οποία έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα είναι η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ψηφιακής απονομής των συντάξεων μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ».

Εφάπαξ και φορολόγηση Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλκιώτη, σχετικά με δημοσιεύματα του τύπου που αφορούν στις εφάπαξ παροχές, ο κ. Τσακλόγου δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε εξετάστηκε και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η φορολόγηση του εφάπαξ της κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Όπως ορίζεται ρητά στον ισχύοντα Κ.Φ.Ε., η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου εξαιρείται από τον υπολογισμό εισοδήματος από μισθωτή εργασία σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν. 4172/2013. Συνεπώς, καλό θα είναι να μην κινδυνολογούμε και να μην αναδεικνύουμε ανυπόστατα δημοσιεύματα τα όποια προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στους πολίτες».