Ρεκόρ-σοκ για τη μερική απασχόληση – Στο 61% έφτασε το Σεπτέμβριο!

Ανατριχιαστικά χαρακτηρίζει τα στοιχεία προσλήψεων – απολύσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ).

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚ, οι θέσεις μερικής απασχόλησης το Σεπτέμβριο διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Αύγουστο, φτάνοντας τις 124.679, ενώ αποκαλυπτικά είναι και τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ, από την οποία προκύπτει ότι οι απολαβές όσων εργαζομένων πληρώνονται, σε θέσεις, μάλιστα, πλήρους απασχόλησης, φτάνουν στα 200-300 ευρώ το μήνα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΝΥΠΕΚ, «τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΕΡΓΑΝΗ το μήνα Σεπτέμβριο, για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 είναι ανατριχιαστικά, αφού:

1ον) Οι θέσεις μερικής απασχόλησης διπλασιάστηκαν το Σεπτέμβριο του 2017!

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα IV (σελ. 8) των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΡΓΑΝΗ, για το από 1-1-2017 έως και 30-9-2017 χρονικό διάστημα:

  • Οι θέσεις μερικής απασχόλησης ανέρχονταν σε 65.955 τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο έφτασαν τις 124.679, δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκαν!
  • Οι θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με τον Αύγουστο. Ειδικότερα από 23.672 που ήταν τον πιο τουριστικό μήνα του χρόνου για την πατρίδα μας, το Σεπτέμβριο ανήλθαν σε 33.282!

Αλλά και το σύνολο των δύο αυτών μορφών ευέλικτης εργασίας αυξήθηκε κατά 75%. Από 89.627 που ήταν τον Αύγουστο του 2017, έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 157.504!

Αλλά και από τις θέσεις της πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα μελέτης που επεξεργάζεται η ΕΝΥΠΕΚΚ, οι απολαβές όσων εργαζομένων πληρώνονται ανέρχονται στα 200-300 ευρώ μηνιαίως! Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας και μερίδα των ΜΜΕ δεν αποκαλύπτουν στοιχεία για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν ή στοιχεία για το ύψος των μισθών των νέων προσλήψεων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Παραθέτουμε από τη σελ. 8 της Έκθεσης «ΕΡΓΑΝΗ» τον σχετικό πίνακα IV.

2ον) Το 60% των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης!

Όπως προκύπτει από το Διάγραμμα IX (σελ. 10) των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΡΓΑΝΗ, η πλήρης απασχόληση το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 39,67% ενώ η μερικής και εκ περιτροπής στο ύψος του 60,33%!

Παραθέτουμε το Διάγραμμα ΙΧ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017


3ον) Πάνω από 53% η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017!

Όπως προκύπτει από το Διάγραμμα VIII (σελ. 8) των στοιχείων που δημοσίευσε η ΕΡΓΑΝΗ, η πλήρης απασχόληση το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 47% ενώ η μερικής και εκ περιτροπής στο ύψος του 53%!

Παραθέτουμε το Διάγραμμα VIIΙ.

Μετά τα ανωτέρω ανησυχητικά στοιχεία, οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας πρέπει να προβληματιστούν και να δουν την πραγματικότητα που αντανακλάται κυρίως στην ελληνική κοινωνία.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πάντα με αντικειμενικότητα και αξιοπιστία, θα αναλύει τα στοιχεία για την εργασία στη σημερινή Ελλάδα συνάγοντας τα πραγματικά συμπεράσματα και αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της καταστροφικής μνημονιακής ετερονομίας!