Ρ. Αντωνοπούλου: Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ανταποκρίνονται παρά τον εποχικό φόρτο

Ως γνωστόν, μετά τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου, στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ σημειώνεται μαζική προσέλευση των πρώην απασχολούμενων στις εποχικές επιχειρήσεις, με συνέπεια τη διόγκωση του φόρτου εργασίας των υπηρεσιών.

Αυτόν ακριβώς τον αυξημένο φόρτο εργασίας που προκύπτει στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ στα Δωδεκάνησα παραδέχεται η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου της Ν.Δ., Μ. Κόνσολα.

Ενδεικτικό του φόρτου είναι ότι μόνο στο ΚΠΑ Ρόδου κατατέθηκαν στο τέλος του έτους 13.000 αιτήσεις, στο ΚΠΑ Αρχαγγέλου 6.000, ενώ στην Κω περισσότερες από 8.000. «Ωστόσο, παρά τον αυξημένο φόρτο, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στις τακτικές συναλλαγές με ανέργους, ασφαλισμένους και επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ κατορθώνουν να ανταποκριθούν στον φόρτο, γεγονός που επιβραβεύεται και από τους πολίτες» σημειώνει η κ. Αντωνοπούλου.

Είναι χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή, σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, με το οποίο συγχαίρουν το ΚΠΑ Αρχαγγέλου Ρόδου για την άρτια λειτουργία του: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος Αρχαγγέλου έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και εξυπηρέτησαν όλους τους εργαζόμενους της περιοχής (Νότιας Ρόδου και όχι μόνο) αποδεικνύοντας τη σωστή οργάνωση της υπηρεσίας».

Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού κατά την περίοδο αιχμής είναι φανερή. Έτσι, «ο ΟΑΕΔ προσκαλεί ετησίως υπαλλήλους από τα ΚΠΑ2 όλης της Επικράτειας να αποσπασθούν σε αυτές σε εθελοντική βάση. Σε περίπτωση περιορισμένης ή μη ανταπόκρισης, μέρος των αιτήσεων διανέμεται και σε άλλες Υπηρεσίες πανελλαδικά, για την εξασφάλιση της ταχύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των πολιτών» αναφέρει η αν. υπουργός Εργασίας η οποία στην απάντησή της προς τον βουλευτή τονίζει ότι πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το άρθρ.51 §7 του Ν.4430/31-10-16 (ΦΕΚ205Α/31-10-2016) για την εξυπηρέτηση δικαιούχων ΟΑΕΔ μέσω των Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ μετά την ολοκλήρωση καταγραφής των προβληματικών περιοχών πανελλαδικά. Στο πλαίσιο αυτό «θα συμπεριληφθεί και η περίπτωση του Καστελλόριζου, ενώ όσον αφορά στα νησιά της Δωδεκανήσου, καλύπτονται με Γραφεία Ανταποκριτή ΟΑΕΔ -πλην της περίπτωσης της νήσου Χάλκης- όπου ο Δήμος δεν επιθυμούσε τη συνέχιση της λειτουργίας του αλλά και της Νισύρου που αντιμετωπίζει προβλήματα ως προς την λειτουργία».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι «επανεξετάζεται συνολικά η γεωγραφική κατανομή των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στο σύνολο της χώρας, ενώ παράλληλα εξετάζεται συνολικά το θέμα ανάγκης ορισμού ανταποκριτών ανά την Επικράτεια αξιολογώντας τα νέα δεδομένα που αφορούν στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση δικαιούχων ΟΑΕΔ όσο και σ’ αυτήν μέσω ΚΕΠ» επισημαίνει η κ. Αντωνοπούλου, για να καταλήξει υπενθυμίζοντας σχετική απόφαση ότι «πρόκειται να τακτοποιηθούν 360 κενές οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού στον ΟΑΕΔ, το οποίο θα απασχοληθεί σε ρόλους Εργασιακών Συμβούλων Ανέργων και Εργασιακών Συμβούλων Εργοδοτών στα ΚΠΑ του Οργανισμού, μεταξύ των οποίων και το ΚΠΑ2 Δωδεκανήσου. Η εν λόγω διαδικασία πρόσληψής τους βρίσκεται σε εξέλιξη».