Σε χαμηλούς τόνους η αλλαγή «σκυτάλης» στον καυτό τομέα καταπολέμησης της ανεργίας

Χωρίς παραλειπόμενα και… πιπεράτες σκηνές ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας, με την Έφη Αχτσιόγλου να εκθειάζει το έργο της απερχόμενης Ράνιας Αντωνοπούλου και το νέο υφυπουργό, Νάσο Ηλιόπουλο, που παρέλαβε τη σκυτάλη για την καταπολέμηση της ανεργίας, να επισημαίνει ότι για την κυβέρνηση «η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού».

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για σημαντική συμβολή της απερχόμενης αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, στη διαρκή μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος παίρνει τη σκυτάλη από την κ. Αντωνοπούλου, για να συνεχίσει την πιο σημαντική μάχη που δίνει αυτή η κυβέρνηση, τη μάχη για την ενίσχυση της εργασίας.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κ. Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην προσπάθεια του υπουργείου, τα τρία χρόνια, σχεδιάζοντας πολιτικές για την εργασία, αναδιαμορφώνοντας τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, εξασφαλίζοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους ανέργους που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά, αλλά κάνοντας και θεσμικές τομές, όπως η διαμόρφωση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και τη συμβολή της στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Χωρίς να πει κάτι για την παραίτησή της, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και την αφορμή του ανασχηματισμού, η απερχόμενη αν. υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο Νάσο Ηλιόπουλο.

«Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα περίμεναν να ακούσουν από εμένα κάτι για τις συνθήκες υπό τις οποίες παραιτήθηκα» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «η αποχώρησή μου δεν σημαίνει ότι δεν είμαι στη διάθεση του κ. Ηλιόπουλου και της υπουργού Εργασίας και προτίθεμαι να συμβάλω, όσο μπορώ, από τη θέση που πλέον θα βρίσκομαι σαν απλός πολίτης, γιατί αυτή είναι μία μάχη που πρέπει να την κερδίσει η “πρώτη φορά Αριστερά”, πρέπει να την κερδίσει η κυβέρνησή μας και αν δεν συμβάλλουμε όλοι και δεν συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς, δεν θα έχουμε την ικανοποίηση που φέρνει το να ξέρεις ότι πραγματικά υπηρετείς τους πολίτες και την πατρίδα σου».

«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία της εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού» υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Σε αντίθεση με μία λογική που είχε επικρατήσει τα πρώτα χρόνια τής κρίσης, μία λογική που θεωρούσε ότι η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσα από την υποτίμηση και την ελαστικοποίηση της εργασίας, είναι ξεκάθαρο ότι -γι’ αυτήν την κυβέρνηση- η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την προστασία τής εργασίας και του ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πάνω στο οποίο η Ελλάδα θα σχεδιάσει την επόμενη ημέρα και θα μπορέσει να αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο της και το παραγωγικό υπόδειγμά της.