Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

Mε επιστολή τους προς όλους τους βουλευτές και τους πολιτευτές της χώρας, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας του προγράμματος και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι εξήγγειλαν για την Πέμπτη, 29 Μάρτη, 24ωρη απεργία, ενώ την ίδια ημέρα στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος.

Επίσης, στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από Σωματεία και Συλλόγους, σήμερα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (από τις 11:00 π.μ. έως το πέρας του ωραρίου) με κατά νομό κινητοποιήσεις, που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση των πολιτών, συλλογή υπογραφών υπέρ της θεσμοθέτησης του Βοήθεια στο Σπίτι και της επίλυσης του εργασιακού προβλήματος των εργαζομένων.

Όπως επισημαίνουν στο υπόμνημά τους, «οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες εξακολουθούν να διατηρούν σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζομένους συντηρώντας έτσι ένα κλίμα αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας, ενώ με τη στάση τους έχουν οδηγήσει στην αποδόμηση των δομών του ΒσΣ, οι οποίες λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα, όπως: ελλείψεις προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής, πεπαλαιωμένα αυτοκίνητα κ.τλ., ενώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας των εργαζομένων».’

Παράλληλα αναφέρουν ότι «από το 2002 έως και σήμερα δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες εξυπηρετώντας 875 δομές και πλέον των 100.000 ευάλωτων πολιτών (ηλικιωμένους και ΑΜεΑ), «συμβάλλοντας ουσιαστικά με τη στάση και την εργασία τους στην διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας. Όλοι οι εργαζόμενοι των ΒσΣ έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ούτε μια ημέρα διακοπή όλα αυτά τα χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες… Η επιτυχία του ΒσΣ οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους εργαζομένους οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δώσανε τα μέγιστα των προσπαθειών τους, εργαστήκανε με συνέπεια και συνέχεια δημιουργώντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δικαίως λοιπόν οι εργαζόμενοι αγανακτούν και απαιτούν δικαίωση και αποκατάσταση της εργασιακής τους σχέσης».

Δυστυχώς, σημειώνουν, «παρά και τις δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για την λύση της 15ετούς ομηρίας μας, και παρότι είμαστε σε διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και 3 χρόνια για την θεσμοθέτηση του Βοήθεια στο Σπίτι και την επίλυση του εργασιακού μας ζητήματος, εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν ανακυκλώνοντας τα ίδια πράγματα ή μεταβιβάζοντας τις ευθύνες από το ένα υπουργείο σε άλλο υπουργείο. Την ίδια στιγμή, καθημερινά διαρρέουν στο τύπο δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προκήρυξη και ανοιχτούς διαγωνισμούς, που προφανώς δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους και δεν θωρακίζει το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν μετά από 15 χρόνια συνεχούς εργασίας χωρίς δουλειά! Θεωρούμε λοιπόν ότι το ζήτημα θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά κι από όλα τα κόμματα. Οι αντοχές και η ανοχή των εργαζομένων στον εμπαιγμό μας εξαντλήθηκαν».