Στάση εργασίας αύριο των νοσοκομειακών γιατρών για τους απλήρωτους επικουρικούς

Φωτό αρχείου

Στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για το πρόβλημα μισθοδοσίας που υπάρχει με περίπου 1.200 επικουρικούς γιατρούς.

Η στάση εργασίας θα γίνει από τις 11.00 έως τις 15.00, ενώ θα γίνει και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ, ενώ τη στήριξή του έχει εκφράσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Αιτία της κινητοποίησης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, «τo ένα μετά το άλλο επιστρέφονται αθεώρητα τα εντάλματα πληρωμής των μισθών και των εφημεριών επικουρικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο. Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 συνάδελφοι επικουρικοί γιατροί σε σύνολο 2.100, οι οποίοι εργάζονται για παραπάνω από 24 μήνες στην ίδια θέση».

Επιπλέον, «παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών συναδέλφων τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου και των διοικήσεων, μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα όχι μόνο δεν έχει εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους από τον μεθεπόμενο μήνα, αλλά κινδυνεύουν και να απολυθούν με τη λήξη του προγράμματος.

«Συμπέρασμα: είναι κυριολεκτικά στον αέρα η μισθοδοσία και η ίδια η εργασία 1.200 από τους 2.100 συνολικά επικουρικούς συναδέλφους», όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ.