Στάση εργασίας στα ΜΜΕ της Λέσβου για την Ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία

Σίγησαν για τρεις ώρες σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Λέσβου από τις 11 το πρωί έως τις 2 μ.μ. καθώς οι συντάκτες, διοικητικοί και τεχνικοί συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΜΕ Λέσβου.

Η στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ύβρεις, τις απειλές, τους προπηλακισμούς και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι άνθρωποι του Τύπου της Λέσβου το τελευταίο διάστημα από ακραία στοιχεία. «Όλος ο κλάδος σήμερα ενώνει τη φωνή του για την υπεράσπιση της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΜΜΕΛ μεταξύ άλλων καλεί τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και όλους τους πολίτες του νησιού να μην υποτιμήσουν το φασιστικό αυτό φαινόμενο και να αγωνίζονται για τη προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τους, κατά τη διάρκεια της άσκησης της εργασίας τους.

« Οι άνθρωποι του Τύπου στη Λέσβο δεν πρόκειται να καμφθούν από απειλές και επιθέσεις και θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο της ενημέρωσης. Είναι, όμως, πλέον καιρός οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές να ασχοληθούν συστηματικά και να δώσουν ένα τέλος στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους αντιμετωπίζοντας ριζικά τέτοια φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας», καταλήγει το Σωματείο

Με τον τίτλο «ΟΧΙ στη φασιστική βία σε βάρος των δημοσιογράφων, σε βάρος της ενημέρωσης των πολιτών» ανακοίνωση εξέδωσαν και οι δημοσιογράφοι του νησιού, στην οποία παραθέτουν τα ονόματά τους. Όπως επισημαίνουν, «την ίδια ώρα που τα Μέσα Ενημέρωσης είχαν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης, με αρκετούς συναδέλφους να βρίσκονται στην ανεργία, οι λιγοστοί δημοσιογράφοι καλούμασταν και, ακόμα και σήμερα, καλούμαστε κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες να ενημερώσουμε όχι μόνο τους συμπολίτες μας στη Λέσβο και στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και διεθνώς. Δουλεύοντας νύχτα και μέρα, ζήσαμε πρωτόγνωρες τραγωδίες και άλλες δύσκολες στιγμές, μακριά από την οικογένειά μας. Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μεταδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα.
Την ίδια ώρα, απαξιώνοντας όλα τα παραπάνω, διάφοροι κύκλοι κυρίως μέσω του Διαδικτύου, άτομα που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία και με στόχο οικονομικά και πολιτικά οφέλη, συστηματικά από το 2015 ακόμα δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν ψευδείς «ειδήσεις». Ανύπαρκτα και κατασκευασμένα γεγονότα, τα οποία μάλιστα εμείς οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κατηγορούμαστε ότι δεν προβάλλουμε! Εναντιωθήκαμε μέσα από τη μετάδοση των πραγματικών γεγονότων στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, στη διαστρέβλωση της αλήθειας. Δυστυχώς, οι αρμόδιες Αρχές δεν απομόνωσαν τους δράστες, ανέχθηκαν και επέτρεψαν με τον τρόπο τους τη συστηματική διασπορά ψευδών ειδήσεων. Κι αυτό παρά το ότι οι διαστάσεις που έλαβε αυτή η παραπληροφόρηση δυσφήμισαν το νησί της Λέσβου σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής τους οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του νησιού ρίχνουν ευθύνες στο Συντονιστικό των Επαγγελματικών φορέων, γιατί δεν κατάφεραν να απομονώσουν τα ακροδεξιά στοιχεία που συμμετείχαν μαζί τους στην κινητοποίηση της 3ης Μαΐου 2018.

Η ανακοίνωση καταλήγει κάνοντας σαφές ότι «η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου, όμως, είναι υπόθεση όλων και προπαντός της κοινωνίας. Σε αυτήν την πορεία υπεράσπισης της ενημέρωσης και της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, που έχει εξελιχθεί σε αγώνα και τώρα τελευταία σε μάχη, δυστυχώς σώμα με σώμα, θέλουμε μαζί μας και εσάς».