Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αύριο και συγκέντρωση στο υπ. Υγείας

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αφορά το χρόνο εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Η στάση εργασίας θα γίνει αύριο, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, από τις 11:00 ώς τις 15:00, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, ανακοίνωσαν και 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής

Η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «έφεραν σαν τους κλέφτες χθες το απόγευμα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών.

Το αντεργατικό έκτρωμα:

– Ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο.

– Καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

– Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν να μας βάλουν να εφημερεύουμε όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.

– Καθιερώνει το “opt out”, δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες. Με τα εντέλλεσθε που δίνουν και παίρνουν, τα φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού διοικήσεων και διευθυντών που πολλαπλασιάζονται, τα περί “ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού” είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. Όσο για το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς.

– Η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης. Μας θέλουν απίκο 24 ώρες το 24ωρο, διαθέσιμους ανά πάσα ώρα και στιγμή και από πάνω θα μας λένε ότι αναπαυόμαστε.

Απύθμενο το θράσος τους!

Δώδεκα ώρες δουλειά – δώδεκα ώρες ανάπαυση και αυτό υπό αίρεση, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση επιτρέπεται “παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας”.

Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων;

Αυτό το είναι το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσουν σε μας και τους ασθενείς μας.

Τους προειδοποιούμε! Δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δε θα κοιτάμε σαν χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς «σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Τετάρτη 8/11, 11.00 με 15.00 και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, καθώς και στην 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην ολομέλεια (Πέμπτη ή Παρασκευή).

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ οργανώνει σήμερα και συνέντευξη Τύπου.

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή