Σταθάκης: Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στις μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν

Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζομένων στις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αναφέρθηκε σήμερα το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στο νομοσχέδιο -που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής- προβλέπεται πλήρης μεταφορά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όπως τόνισε, η ΔΕΗ θα ορίσει το αναγκαίο προσωπικό των μονάδων, ενώ το σύνολο του προσωπικού που είναι σε μονάδες της ΔΕΗ και λιγνιτωρυχεία θα μεταφερθεί αυτομάτως στον ή στους αγοραστές.

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται δύο συγκεκριμένες ρυθμίσεις: Η πρώτη αφορά ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, κυρίως για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, και η δεύτερη αφορά τη μεταφορά διοικητικού και οικονομικού προσωπικού από τις προς απόσχιση μονάδες προς τη ΔΕΗ.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, επίσης, ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία θα έχει τριετή ισχύ και θα επεκταθεί και στις μονάδες που θα αποσχιστούν, ενώ τόνισε εμφατικά ότι βάσει του νομοσχεδίου απαγορεύονται οι απολύσεις για τα επόμενα 6 χρόνια.

«Ο νομοθέτης έχει εξαντλήσει τα όρια σε αυτό το θέμα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.