Στα άκρα η κόντρα στον ΟΤΕ – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι – Μηνύσεις και συλλήψεις συνδικαλιστών

Πλήρες αδιέξοδο επικρατεί στον ΟΤΕ, αφού η κόντρα ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζόμενους, συνεχίζει με αμείωτη ένταση. Οι κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια των Χριστουγέννων, διεκδικώντας νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απαντήθηκαν από τη διοίκηση με… απολύσεις έξι εξ αυτών. Μάλιστα, υποβλήθηκε μέχρι και μήνυση στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για να συλληφθούν συνδικαλιστές του Οργανισμού!

Του Χάρη Δημητρίου

Η απάντηση από τους εργαζόμενους δόθηκε χθες, με συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και ακόμα μαζικότερη συμμετοχή. Συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν στηρίξει την προσπάθεια των εργαζομένων, αφού χωρίς την υπογραφή νέας ΣΣΕ, εκατοντάδες εξ αυτών θα πρέπει να συμβιβαστούν με μισθούς που δεν θα υπερβαίνουν τα 650 ευρώ το μήνα…

Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υπογράμμισε ότι τα κέρδη της επιχείρησης, είναι εκρηκτικά. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε οι εργαζόμενοι να χάνουν θέσεις, δικαιώματα και μισθούς. «Το εργασιακό αντιπαράδειγμα του ΟΤΕ αποδομεί εκκωφαντικά τα κυβερνητικά συνθήματα για «περισσότερες και καλύτερες δουλειές». «Αποδεικνύει ότι ανεξαρτήτως συνθηκών, η επιλογή της ΝΔ είναι η φθηνή, απροστάτευτη και αναλώσιμη εργασία», σημειώνει η κυρία Αχτσιόγλου, σε σχετική ανακοίνωση.

Στο πλευρό των απεργών τάχθηκε και η ΓΣΕΕ, που κατήγγειλε τη διοίκηση του ΟΤΕ για «πρακτική ψευδών μηνύσεων, που οδήγησε σε συλλήψεις απεργών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη». Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Διοίκηση, «με εμφανέστατο σκοπό και στόχο να εκφοβίσει τους εργαζόμενους», όπως τονίζει με νόημα…

Για σήμερα, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά καταστήματα του Οργανισμού, σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί έξω από το κατάστημα που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος.

Μηνύσει και συλλήψεις συνδικαλιστών

Μήνυση σε βάρος του περιφερειακού διευθυντή του ΟΤΕ για «ψευδή καταμήνυση» και παρακώλυση συνδικαλιστικής δραστηριότητας κατέθεσαν χτες, Τετάρτη, οι πέντε απεργοί, οι οποίοι συνελήφθησαν την Τρίτη και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μήνυση που είχε υποβληθεί σε βάρος τους.

Στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, όπου υποβλήθηκε η μήνυση των απεργών, παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Δημήτρης Φούκας, συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, οι οποίοι συμμετέχουν ως μάρτυρες στο δικόγραφο.

«Δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος που ήθελε να μπει στο κτίριο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φούκας, αναφερόμενος σε όσα καταλογίζονται στους απεργούς και πρόσθεσε: «Αυτά εντάσσονται σε μια στρατηγική της διοίκησης που από την πρώτη μέρα της απεργίας, που γίνεται για την ανάκληση απολύσεων και την υπογραφή τριμερούς σύμβασης, δημιουργεί προσκόμματα, απασχολώντας αναίτια και την αστυνομία».

Τις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΟΤΕ καταδικάζουν η Λαϊκή Ενότητα και το ΕΚΘ.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) καταδικάζει τη σύλληψη των πέντε απεργών εργαζομένων συνδικαλιστών του ΟΤΕ -ανάμεσα σε αυτούς και ένα μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ- και εκφράζει τη συμπαράστασή της στους απεργούς. Αιτήματα των απεργών είναι η ανάκληση απολύσεων συναδέλφων τους, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και η υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι πέντε απεργοί προσήχθησαν, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο περιφερειακός διευθυντής Βορείου Ελλάδος του ΟΤΕ, στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, και αφέθηκαν ελεύθεροι. Το ΕΚΘ χαρακτηρίζει «αδιανόητη» αυτή την πρακτική, δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν «αντιδημοκρατικές και παράλογες αντεργατικές τακτικές» και προσθέτει: «Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατάκτηση των εργαζομένων και κάθε προσπάθεια εμπόδισης και τρομοκράτησης θα μας βρίσκει απέναντι».