Στα «νύχια» της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι σε Χαλυβουργική και ΣΙΔΕΝΟΡ

Εξαιρετικά προβληματικό είναι το εργασιακό περιβάλλον στη ΣΙΔΕΝΟΡ και τη Χαλυβουργική, δείχνοντας ξεκάθαρα τις εργοδοτικές προθέσεις, αμέσως μόλις η κυβέρνηση επέλεξε να υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ, καταργώντας τη θέση του Ειδικού Γραμματέα.

Του Χάρη Δημητρίου

Στη ΣΙΔΕΝΟΡ οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν για αρκετούς μήνες νέα Σύμβαση Εργασίας από την πλευρά της εργοδοσίας, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Ως αποτέλεσμα η πλευρά της επιχείρησης στις αρχές Ιουλίου και αφού οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει προγραμματισμένες στάσεις εργασίας, τους έθεσε σε διαθεσιμότητα. Μάλιστα, στη συνέχεια η επιχείρηση κατέθεσε και αγωγή σε βάρος των εργαζομένων, διεκδικώντας αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη!

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι την τελευταία δεκαετία της κρίσης έχασαν το 35% του εισοδήματός τους και στα αιτήματα που είχαν θέσει ήταν και η αύξηση του μισθού τους κατά 6%.

Από κοντά και η Χαλυβουργική. Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην εταιρία ανάμεσα στην οικογένεια Αγγελόπουλου, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εν μέσω θέρους και έχουν και την απειλή της απόλυσης.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην ΓΓ Εργασίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις: «Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την υπουργική υπογραφή της υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο υπουργό Εργασίας κο Βρούτση, τα φαινόμενα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας καλά κρατούν. Εμείς είμαστε μαζί, όπως πάντα και με τους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ, όπως και πάλι με τους εργαζόμενους της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ και ελπίζω επιτέλους να αφυπνιστεί ο υπουργός Εργασίας, να θυμηθεί τον τίτλο του υπουργείου που διοικεί και να μην παίζει άλλο τον ρόλο του τροχονόμου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας»…