Στα «συσσίτια του… στρατού» οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε Μύκονο και Σαντορίνη!

Το μεγάλο θέμα της στέγασης και της σίτισης των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών που έχει προκύψει σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και η άμεση αντιμετώπισή του προβλήματος, συζητήθηκε χθες, σε ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας, με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καθώς και εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους Δημάρχους Θήρας και Μυκόνου.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, «το υπουργείο θα διασφαλίσει τη δυνατότητα σίτισης των μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών, ενώ θα εξετασθεί και η συμβολή του υπουργείου ως προς τη διάθεση χώρων στέγασης, ειδικά στα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη, εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες».

Το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων που αναδεικνύεται μέσα από αυτή τη σύσκεψη επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και συμπλήρωσε ότι «συμφωνήσαμε και στα δύο αυτά νησιά (Μύκονο και Σαντορίνη) να αναζητήσουμε τις λύσεις, οι οποίες θα απαντούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο θέμα και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Υπήρξε η δέσμευση να δρομολογήσουμε αυτές τις λύσεις, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ή να μετασκευαστούν για την ακρίβεια κάποιες υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης. Πιο σημαντικό είναι το βραχυπρόθεσμο θέμα. Εκεί έχουμε τη δέσμευση, εκ μέρους του Δημάρχου Μυκόνου ότι θα υπάρξει -όπως προβλέπεται από τη δυνατότητα που δώσαμε ως υπουργείο Εσωτερικών, με το νόμο που ψηφίσαμε στα τέλη Ιουλίου, ότι οι όσοι δήμοι μπορούν, να δίνουν ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης για σίτιση και στέγαση -ένα τέτοιο ποσό της τάξης των περίπου χιλίων ευρώ ετησίως για κάθε εκπαιδευτικό. Κάναμε έκκληση και προς τον δήμαρχο της Σαντορίνης, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να πράξει κάτι ανάλογο. Μου είπε ότι θα το σκεφτεί, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε, και θα απαντήσει τις επόμενες τρεις ημέρες. Θα θέλαμε να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντικά. Υπάρχει μία πρωτοβουλία του Δήμου Μυκόνου για να προχωρήσει σε κάποιου είδους επιδοματική πολιτική. Υπάρχει μια συμφωνία από όλους για την μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος, μετατροπή διαφόρων δημοσίων κτηρίων σε κατοικίες για δημόσιους υπάλληλους, αλλά αυτό είναι ένα πράγμα μακροπρόθεσμο. Οι Δήμοι πρέπει να βοηθήσουν στη λύση αυτών των προβλημάτων».