Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Φεβρουαρίου – Στο 11% η αύξηση – Καταργείται ο υποκατώτατος

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από 1η Φεβρουαρίου θα φτάσει στα 650 ευρώ, από 586 που είναι σήμερα, μια αύξηση της τάξης του 11%.

Επίσης από 1η Φεβρουαρίου καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, οι οποίοι λάμβαναν 510 ευρώ και οι οποίοι από 1η Φεβρουαρίου θα πάνε, επίσης, στα 650 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση.

Η ανακοίνωση Τσίπρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με δεδομένο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας μιλούσε για πρόταση των εμπειρογνωμόνων για αύξηση του κατώτατου μισθού από 5% – 10%, αποτελεί κατά γενική ομολογία μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, η οποία εντάσσεται στα κυβερνητικά χαρτιά για αλλαγή του συσχετισμού στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή και πολωτική .

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του τόνισε ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

«Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης. Διότι φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε. Και να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη στις ιδέες και το σχέδιο μας».

«Με την απόφαση μας αυτή σήμερα δίνουμε νέα ελπίδα και προοπτική», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «όχι μόνο στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση. Ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική στους ελεύθερους επαγγελματίες. Δείχνουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος».

Βάζοντας στο στόχαστρό του κυρίως το ΣΕΒ, ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι «παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δει θετικά τη σημερινή ιστορική απόφαση. Θα υπάρξουν όμως και ορισμένοι – λίγοι- που θα τη δουν αρνητικά. Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι – οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι – που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας. Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, την συνταγή της χρεοκοπίας».