ΣτΕ: Η μάχη ΣΕΒ-συνδικάτων για τις τριετίες μεταφέρθηκε το Δεκέμβριο

Παράταση για τις αρχές Δεκεμβρίου πήρε η πολύκροτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τριετίες στον κατώτατο μισθό. Παρά το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε αναβολή ούτε από την πλευρά του ΣΕΒ, αλλά ούτε και από την πλευρά των Συνδικάτων ή της Πολιτείας, το ανώτατο δικαστήριο επέλεξε αυτή τη λύση.

Του Χάρη Δημητρίου

Με τον τρόπο αυτό δίνεται μια ευκαιρία στις «αντιμαχόμενες» πλευρές, να πετύχουν μια άτυπη συμφωνία και να παρακαμφθεί το ΣτΕ. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΣΕΒ έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης του περασμένου Φεβρουαρίου, με την οποία αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω και οι τριετίες, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Στην επιχειρηματολογία του ο Σύνδεσμος τονίζει ότι η αύξηση αυτή δεν έπρεπε να γίνει, καθώς οι τριετίες «έχουν παγώσει» από το 2012, ελέω μνημονίου. Επίσης, με νομοθετική παρέμβαση (ν.4172/2013) έχει υπογραμμιστεί ότι ο κατώτατος μισθός λειτουργεί ως «μοναδιαία αξία», άρα δεν υφίσταται αυξήσεων στις τριετίες.