«Στην εντατική» η αγορά εργασίας: Οχτώ στους δέκα εργαζόμενους και ανέργους ψάχνουν (μάταια) για δουλειά!

Τα σοβαρά προβλήματα που έχει η αγορά εργασίας, εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Adecco. Η ετήσια έκθεση της εταιρίας με τίτλο «Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα», φέτος ανέδειξε μια σειρά από αγκυλώσεις και προβλήματα που δείχνουν το μέγεθος της ανασφάλειας που βιώνουν, όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι!

Ειδικότερα, τα στοιχεία της έρευνα δείχνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που αναζητεί δουλειά. Ανεξάρτητα εάν είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι, το 82% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι ψάχνουν για εύρεση εργασίας. Μόνο που απαιτούνται 8-9 μήνες κατά μέσο όρο για να βρουν νέα δουλειά, γεγονός που δείχνει τις συνθήκες βαθιάς ύφεσης που έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του μέτρου της τηλεργασίας, που τόσο αναγκαστικά τέθηκε σε ισχύ στη χώρα, λόγω κορονοϊού, φαίνεται να… διχάζει εργοδότες αλλά και εργαζόμενους.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Adecco δείχνουν ότι οι εργοδότες σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι η τηλεργασία  είναι λιγότερο αποτελεσματική σχέση με την εργασία στο γραφείο. Το ακριβώς αντίθετο όμως πιστεύει το… 39% των ερωτηθέντων, άρα στην ουσία έχουμε ισοπαλία!

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 33% εκτιμούν ότι η τηλεργασία είναι πιο παραγωγική σε σχέση με την εργασία στο γραφείο. Το αντίθετο υποστηρίζει το… 31%, άρα και εκεί υπάρχει σχεδόν ισοπαλία. Τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνα της Adecco δείχνουν ότι οι από το σύνολο όσων αναζητούν εργασία, είναι πολύ λίγοι εκείνοι (13%) που επιλέγουν να ψάξουν και στο εξωτερικό. Πιθανότατα η πανδημία έχει «φρενάρει» το λεγόμενο brain drain.