Στον «αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι εξαιτίας της ιδιότυπης παράλυσης του ΟΜΕΔ

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, από τις 28 Απριλίου, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) βρίσκεται σε μια ιδιότυπα… απενεργοποίηση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις που είχαν κατατεθεί για να κριθούν από τη Διαιτησία και χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται στον «αέρα» καθώς δεν μπορούν να οριστούν τα κατώτατα όρια μισθών.

Αιτία της παράδοξης αυτής κατάστασης (ο Οργανισμός υπάρχει και δεν υπάρχει) είναι ότι ο ΟΜΕΔ δεν έχει πλέον Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς το απερχόμενο Δ.Σ. ολοκλήρωσε τη θητεία του στις 28/4/2017, αλλά οι κοινωνικοί φορείς από τους οποίους απαρτίζεται (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), δεν έχουν όλοι προτείνει νέα μέλη. Μόνο η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ έχουν δώσει τις προτάσεις τους, ενώ οι υπόλοιποι ζητούν να παραταθεί η θητεία του απερχόμενου Δ.Σ.

Αιτία, το γεγονός, όπως επισημαίνουν, ότι το απερχόμενο Δ.Σ. είχε βρει ένα modus vivendi κι έτσι μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία στις αποφάσεις του ΟΜΕΔ και να «τρέξουν» οι διαδικασίες Διαιτησίας και Μεσολάβησης. Η συγκρότηση ενός Δ.Σ. με νέα σύνθεση φοβούνται ότι μπορεί να φέρει απώλεια της ομοφωνίας, που βάσει νόμου είναι προαπαιτούμενο για να λειτουργήσει η Διαιτησία. Έτσι ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να τροποποιήσει τον ισχύοντα νόμο που ορίζει ότι τα μέλη στο Δ.Σ. του ΟΜΕΔ μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους έως δύο τριετίες το πολύ. Θέλουν να δοθεί επιπλέον θητεία για να συνεχίσει ο ΟΜΕΔ το έργο του.

Αν και το υπουργείο Εργασίας θα ήθελε να επιλύσει το πρόβλημα, εν τούτοις βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού η διάταξη που πρέπει να τροποποιηθεί βρίσκεται στον συνδικαλιστικό νόμο και ικανοποιώντας ένα τέτοιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων θα ήταν σαν να άνοιγε το υπουργείο θέματα με τα οποία δεν μπορεί να αναμετρηθεί, εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν χάνουν ευκαιρία να απαιτούν «παρεμβάσεις» στον βασικό συνδικαλιστικό νόμο.

Έτσι, όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, όχι μόνο δεν βγαίνουν αποφάσεις αλλά και ούτε μπορούν να κατατεθούν νέες προσφυγές για διαιτησία…