Στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά – Όλες οι αλλαγές

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και στη λειτουργία των συνδικάτων, θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ωράριο εργασίας, υπερωρίες και η αμοιβή τους, καθώς και το πλαίσιο κήρυξης απεργιών, θα είναι μερικά μόνο από τα «κομβικά» σημεία του νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση γνωρίζει, ότι ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Μένει φυσικά να διαπιστωθεί εάν στην «επίμαχη» πρόταση θα υπάρχει ή όχι, διάταξη που θα αναφέρεται στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας στις απολύσεις! Πρόκειται για αίτημα που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει τεθεί από εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι εν μέσω υγειονομικής και βαθιάς οικονομικής κρίσης, είναι υπερβολική η συζήτηση επί ενός τέτοιου, κρίσιμου ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, αφού γνωστοποιηθούν οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στη συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τα εργασιακά είναι οι ακόλουθοι:

  • Αναπροσαρμογή χρόνου έναρξης και λήξης οκταώρου. Μέτρο που προϋποθέτει τη  συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Ο συμβατικός χρόνος εργασίας των 40 ωρών την εβδομάδα, παραμένει.
  • Διπλασιασμός του ανώτατου ορίου των υπερωριών στην βιομηχανία στις 100 ή 120. Συνδυαστικά θα προβλέπεται η μείωση του κόστους αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης. Ως αντιστάθμισμα θα υπάρξει αύξηση στο χρόνο ανάπαυσης του εργαζόμενου.
  • Καθιερώνεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.  Θα παρακολουθείται έτσι με ψηφιακό τρόπο και σε «πραγματικό χρόνο» το ωράριο απασχόλησης του εργαζόμενου.
  • Ψηφιοποίηση στο Μητρώο Μελών για συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έτσι, θα δοθεί το δικαίωμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να παρθούν αποφάσεις όπως είναι η κήρυξη απεργίας.
  •  Αυστηροποιείται το πλαίσιο κήρυξης των απεργιών. Θα ορίζεται συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι θα απασχολούνται ως προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκειά τους. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη στο δημόσιο, αλλά θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση εάν μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη και καταχρηστική.
  • Επικαιροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο της τηλεργασίας. Στόχος είναι, ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης, να μην αλλοιώνεται το εργασιακό καθεστώς ή η αμοιβή του εργαζόμενου. Επίσης, το κόστος εξοπλισμού, θα καλύπτεται από τον εργοδότη.