Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων για το χαράτσι στα εταιρικά αυτοκίνητα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα γίνει και συνάντηση με την υφυπουργό, κ. Παπανάτσιου, οργανώνεται την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 13.30, από την πρωτοβουλία ενάντια στην εφαρμογή του νόμου 4446/2016 άρθρο 99, που αφορά το φορολογικό χαράτσι το οποίο επιβλήθηκε στους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν εταιρικό αυτοκίνητο.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «δεν πάει άλλο! Έως το 2013, το κόστος χρήσης των εταιρικών αυτοκινήτων επιβάρυνε τις εταιρείες (ν.2238/1994), ενώ από το 2014 (ν4172/2013) αυτό το βάρος πέφτει στους ώμους των εργαζομένων. Ενώ όμως εξαιρούντο της φορολόγησης οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούσαν τα εταιρικά αυτοκίνητα για τις ανάγκες της εργασίας τους, με τον 4446/2016 οι εργαζόμενοι, οι εταίροι και οι μέτοχοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και φορολογούνται παρόμοια είτε το αυτοκίνητο τους έχει παραχωρηθεί για τις ανάγκες της εργασίας, είτε όχι!».
«Κι όμως δεν είμαστε το ίδιο!», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Δεν είμαστε ιδιοκτήτες, δεν παίρνουμε μερίσματα από τα κέρδη, δεν διοικούμε τις Επιχειρήσεις! Με το παράλογο αυτό νομοσχέδιο αφαιρείται ένας μισθός από τον εργαζόμενο για τη χρήση ενός αυτοκινήτου που δεν έχει επιλέξει ούτε το μοντέλο ούτε τον κυβισμό του και δεν εξυπηρετεί δικές του ανάγκες αλλά ανάγκες της εταιρείας που του το έχει παραχωρήσει για την εργασία του! Άνοιξε έτσι ο δρόμος, ώστε οποιασδήποτε δαπάνη γίνεται για τις ανάγκες της εργασίας, να θεωρείται παροχή σε είδος και να φορολογείται ο εργαζόμενος».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι ο νόμος εξαιρεί τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου στους οποίους δίνεται αντίστοιχη παροχή, «δημιουργώντας παράλογα και αντισυνταγματικά δυο κατηγορίες Ελλήνων πολιτών».

Δίπλα τους και το ΕΚΑ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με ανακοίνωσή του «εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συνάδελφους εργαζόμενους Ιατρικούς Επισκέπτες, Ιδιωτικούς Υπαλλήλους και περιοδεύοντες πωλητές, στον αγώνα που δίνουν ενάντια στον άδικο και φοροληστρικού χαρακτήρα Ν. 4446/2016».

«Είναι ανάγκη να καταργηθεί άμεσα, καθώς η χρήση εταιρικού αυτοκινήτου από τους εργαζόμενους για την επιτέλεση του εργασιακού τους καθήκοντος, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται εργοδοτική παροχή και άρα εισόδημα, το οποίο και φορολογείται. Η φορολόγηση αυτή, και ειδικά των αυτοκινήτων, που αφορά μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μεταφράζεται σε επιβάρυνση περίπου ενάμιση μισθού ετησίως».

Το ΕΚΑ «στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων εργαζομένων και καλεί τα σωματεία μέλη του και όλους τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα στη συμπαράστασή τους δίνοντας το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 13.30 στο υπουργείο Οικονομικών».