Συλλογικές διαπραγματεύσεις με επεκτασιμότητα και ευνοϊκότερη ρύθμιση αναγγέλλει η Αχτσιόγλου

Την επαναφορά «των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης τον Σεπτέμβριο του 2018» θεωρεί έναν σημαντικό στόχο που επετεύχθη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Αυτό σημειώνει η κ. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ημερησία». Ωστόσο η ίδια παραδέχεται ότι άλλαξε το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις και πλέον «το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα διενεργεί έλεγχο νομιμότητας».

Στη συνέντευξή της η υπουργός σημειώνει ότι οι νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα προκύψουν το 2019, συμφωνήθηκαν όχι «στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», αλλά επειδή το ΔΝΤ επέμενε να αμφιβάλλει ότι η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Η ίδια πάντως υπογραμμίζει ότι το γεγονός πως μέχρι σήμερα οι προβλέψεις του ΔΝΤ «δεν υπήρξαν και οι πλέον αξιόπιστες» συνέβαλε ώστε η κυβέρνηση να πετύχει «μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αντικτύπου, η οποία επιβεβαιώθηκε από την ψήφιση θετικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για το 2019 και 1% του ΑΕΠ για το 2020».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων και επισήμανε ότι ο στόχος είναι «έως το τέλος του έτους να έχει εκκαθαριστεί ο κύριος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων και στο εξής η απονομή μιας σύνταξης να μην καθυστερεί περισσότερο από τρεις μήνες». Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές η υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι παρά τις αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν, το 2018 οι εισφορές για το 80% των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα κινούνται στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι από το 2019 και μετά το 73% των αντίστοιχων ασφαλισμένων δεν θα δουν επιβάρυνση.