Συμβολική» κατάληψη στον ΕΦΚΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες καθαριότητας!

Φωτό αρχείου

Συμβολική κατάληψη στα Κεντρικά Γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα κτίρια του ΕΦΚΑ σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα για την έλλειψη καθαριότητας.

Όπως υποστηρίζουν, παρότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους έχει ενημερώσει κατ’ επανάληψη ότι το πρόβλημα θα λυθεί δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Κωνσταντίνος Πονηράκης «αντί να ασχολούμαστε με άλλα σοβαρότερα ζητήματα ασχολούμαστε με πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα», σημειώνοντας ότι η κατάσταση ειδικά στην επαρχία είναι τραγική.

Στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες τονίζουν ότι «έχουμε εκφράσει επανειλημμένα την πλήρη διαφωνία μας σχετικά με τον αντιδραστικό και αντιασφαλιστικό χαρακτήρα του ΕΦΚΑ, πριν ακόμη ψηφιστεί ο ν.4387/2016. Στη συνέχεια εκφράσαμε τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας τόσο με τον οργανωτικό σχεδιασμό του νέου φορέα, όσο και με τον τρόπο υλοποίησής του. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που καταγγείλαμε και εναντιωθήκαμε σε συγκεκριμένες λανθασμένες ή επιπόλαιες αποφάσεις της Διοίκησης, αλλά και σε άστοχες παρεμβάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε σε όλα σχεδόν τα επίπεδα, χωρίς μάλιστα να έχουμε μπει ακόμη στην ουσιαστική διαδικασία ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων».

«Αυτό όμως που συμβαίνει από τις πρώτες μέρες του νέου έτους δεν έχει προηγούμενο», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Αναφερόμαστε βέβαια στο γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί και να διεκπεραιώσει ακόμη και στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τη διευθέτηση του ζητήματος της καθαριότητας των εργασιακών χώρων μέσω της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών. Από τις 2 Ιανουαρίου 2018 μόλις 86 συναδέλφισσες και συνάδελφοι ΥΕ καθαρισμού, κάποιοι από τους οποίους ακόμη και 2ωρης απασχόλησης, έχουν αναλάβει τον εκ περιτροπής καθαρισμό των κτιρίων του Οργανισμού σε ολόκληρη τη χώρα, έργο το οποίο όπως είναι αυτονόητο αδυνατούν αντικειμενικά να φέρουν σε πέρας, παρότι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ακόμη και πέραν του κανονικού τους ωραρίου».

Και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «αυτό έχει ως συνέπεια η κατάσταση υγιεινής στους χώρους εργασίας να είναι άθλια, απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των εργαζόμενων, ενώ η αντιμετώπιση και τα σχόλια από το συναλλασσόμενο κοινό κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τη συνολική εικόνα του Οργανισμού. Το πρόβλημα βέβαια είναι εντονότερο στις περιφερειακές υπηρεσίες των πρώην Ταμείων, αφού στο κεντρικό κτήριο Διοίκησης φρόντισαν να υπάρχει κατά προτεραιότητα καθημερινός καθαρισμός, ενώ και τα κτήρια των υπόλοιπων επιτελικών υπηρεσιών καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό».

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, «ο εκπρόσωπός μας έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα και έλαβε την απάντηση ότι, έως ότου ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, όλες οι Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ θα λάβουν το ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση. Αυτό βέβαια δεν συνέβη και στην επόμενη συνεδρίαση όπου ο εκπρόσωπός μας επανέφερε το ζήτημα, έλαβε τη διαβεβαίωση πως αυτό θα συμβεί την εβδομάδα που διανύουμε, χωρίς βέβαια μέχρι σήμερα να έχει γίνει πράξη. Όσο για το διαγωνισμό ειπώθηκε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το Πάσχα… και βλέπουμε!».

«Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος και το γεγονός ότι στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας μας η απάντηση του κου Διοικητή του ΕΦΚΑ ήταν αόριστη παραπέμποντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018 από τις 7.00 π.μ. πραγματοποιούμε συμβολική, “προειδοποιητική” κατάληψη στο κεντρικό κτήριο του Οργανισμού (Αγ. Κωνσταντίνου 8) και σε Διευθύνσεις της Περιφέρειας, απαιτώντας άμεση λύση. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε πλέον καμιά δικαιολογία, ούτε άλλον εμπαιγμό. Ανοχή τέλος!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ και της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ.