Συνέβη και αυτό: Εταιρεία απέλυσε εργαζόμενο που δεν συναίνεσε στην παρακολούθησή του!

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει «την παράνομη και εκδικητική απόλυση μέλους του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) από την εταιρεία SELLER Hellas. Η απόλυση έγινε μετά την παρέμβαση του ΣΜΤ στην εταιρία ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για πρωτοφανή παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «τα μέτρα εργοδοτικής επιτήρησης που απεργάζεται η εργοδοσία αφορούν:

Στη συγκρότηση βάσης δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία για να ελέγχει την είσοδο στην εταιρεία και να μετρά τις ώρες εργασίας.

Στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης με κάμερες στους χώρους εργασίας προκειμένου, όπως προφορικά ειπώθηκε, “να διαπιστώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πόσο παραγωγικό χρόνο χάνουν στη διάρκεια του ωραρίου τους”»!

«Για να υλοποιηθούν μάλιστα τα μέτρα αυτά», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, «διανεμήθηκε στους εργαζόμενους ένα “έντυπο συγκατάθεσης” για να το υπογράψουν και με βάση το οποίο συναινούν στις μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησής τους. Μετά την αντίδραση εργαζόμενων και του ΣΜΤ, ο εργοδότης δεσμεύτηκε πως δε θα προχωρήσει σε αυτά τα σχέδια. Όμως ένα μήνα μετά, προχώρησε στην εκδικητική απόλυση εργαζομένου και μέλους του ΣΜΤ, ο οποίος από την αρχή διαφώνησε και δε δέχτηκε να δώσει το αποτύπωμά του! Μάλιστα, η απόλυση έγινε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση με την αιτιολογία οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου και δήθεν με κριτήριο πως ήταν ο τελευταίος που προσλήφθηκε, γεγονός απολύτως ψευδές, αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν πραγματοποιηθεί νέες προσλήψεις».

«Η στόχευση της εργοδοσίας είναι προφανής: Να εξουδετερώσει τις ενοχλητικές φωνές για να μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα στα αντεργατικά της σχέδια. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στον απολυμένο εργαζόμενο και στο σωματείο του. Με τους αγώνες μας απαντάμε στην εργοδοτική τρομοκρατία, για να μην γίνει η εργασία και η ζωή μας αντικείμενο πλήρους ελέγχου και επιτήρησης της εργοδοσίας και του κεφαλαίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.