Συνέλαβαν συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ! – Για «Ιδιώνυμο» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ

Φωτό αρχείου

Στη σύλληψη και παραπομπή στο αυτόφωρο δύο συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις – καταλήψεις κτιρίων του ΕΦΚΑ επί 12 ημέρες, αγωνιζόμενοι για την πρόσληψη προσωπικού, προχώρησε σήμερα το πρωί η αστυνομία.

Όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, «σήμερα Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, περίπου στις 10.00 π.μ. στην κατάληψη της Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής του πρώην ΟΑΕΕ συνελήφθησαν οι συνάδελφοι και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας Ελένη Μανουρά και Χρήστος Βαγενάς. Διώκονται αυτεπάγγελτα και παραπέμπονται στον εισαγγελέα, όπως αυτεπάγγελτα πιθανότατα θα διωχθούν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΕ ΟΑΕΕ. Στις 5.00 μ.μ. θα μεταφερθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων για τα περαιτέρω…».

«Καταγγέλλουμε τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Με τη στάση και την σκόπιμη αναβλητικότητα της στο ζήτημα του αιτήματός μας για ενίσχυση με προσωπικό των περιφερειακών υπηρεσιών του πρώην ΟΑΕΕ, οδήγησε ουσιαστικά στην αναπόφευκτη αστυνομική παρέμβαση και στις συλλήψεις των συναδέλφων συνδικαλιστών. Μπράβο τους! Αυτό επεδίωκαν από την αρχή!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν: «Καταγγέλλουμε επίσης τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αφορούν στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης και διχασμού μεταξύ των συναδέλφων. Με σημερινή επείγουσα απόφασή τους μετακινούν υπαλλήλους από τη μια περιφερειακή υπηρεσία στην άλλη, υποτίθεται στη λογική της ικανοποίησης των αιτημάτων μας. Προχωρούν δηλαδή με προκλητικό τρόπο σ’ αυτό ακριβώς που εμείς αρνηθήκαμε από την πρώτη μέρα. Στην ανακατανομή του προσωπικού εντός των υπηρεσιών αυτών, αφού σε μια τέτοια περίπτωση απλά διαχέουν και αναπαράγουν το πρόβλημα σε όλες τις σχετικές υπηρεσιακές δομές. AΠAITOYME λοιπόν να πάρουν πίσω άμεσα την απόφασή τους αυτή».

«Όσο για το ζήτημα της σύλληψης και της παραπομπής των συναδέλφων, τους ενημερώνουμε ότι, τα αστυνομικά μέτρα και οι ασφαλίτικες πρακτικές δεν μας πτοούν και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, την ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε συγκέντρωση στήριξης των δύο συναδέλφων μας σήμερα στις 5.00 μ.μ. στα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Να είμαστε όλοι εκεί».

Καταγγελία της σύλληψης από την ΑΔΕΔΥ και κάλεσμα στη συγκέντρωση

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής ‘απάντησαν’ αμέσως στο σημερινό αίτημα της ΑΔΕΔΥ για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με μόνιμους διορισμούς. Η ‘απάντηση’ δόθηκε με τη σύλληψη των συνδικαλιστών – μελών του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΟΑΕΕ), Βαγενά Χρήστο και Μανουρά Ελένη. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη και παραπέμπονται στον εισαγγελέα για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και με βάση το ‘ιδιώνυμο’ που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση».

Η ΑΔΕΔΥ «καταγγέλλει τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση που αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά των εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι οποίοι συνεχίζουν για 3η εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. Καταγγέλλουμε, επίσης, την ηγεσία του υπουργείου ‘Προστασίας του Πολίτη’ και την κυβέρνηση που κλιμακώνουν την πολιτική ποινικοποίησης των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουμε το ‘παρών’ σήμερα, Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, ώρα 5:00 μμ, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους και να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση και το σταμάτημα της δίωξής τους».

ΛΑΕ: Καταδικάζουμε τις διώξεις εναντίων των συνδικαλιστών του ΟΑΕΕ

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ), «καταγγέλλει την σύλληψη των συνδικαλιστών – μελών του
Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης
Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Βαγενά Χρήστο και Μανουρά Ελένη,
εναντίον των οποίων ασκήθηκε δίωξη και παραπέμπονται σήμερα στον
εισαγγελέα για να δικαστούν με την διαδικασία του αυτοφώρου και με βάση
το ‘ιδιώνυμο’, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση».

Η Λαϊκή Ενότητα «δια των στελεχών της, Δημήτρη Στρατούλη και Γιάννη
Δούκα, παρενέβη για την παύση της δίωξης. Ο μεν Δημήτρης Στρατούλης στην
διοίκηση του Αστυνομικού Τμήματος Νέου Ηρακλείου (έλαβε αρνητική
απάντηση), ο δε Γιάννης Δούκας στην διοίκηση του ΕΦΚΑ, η οποία δήλωσε
στον εκπρόσωπο της ΛΑ.Ε. ότι η σύλληψη και η δίωξη των αγωνιστών δεν
έγιναν με δική της πρωτοβουλία. Καλούμε την διοίκηση του ΕΦΚΑ, αυτό να
το καταθέσει και στο δικαστήριο».

Η ΛΑΕ «καταγγέλλει τις διώξεις των εργαζομένων, οι οποίες γίνονται στα
πλαίσια της προσπάθειας εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής με
κατασταλτικά μέσα. Στηρίζει την απόφαση των συνδικαλιστικών φορέων για συγκέντρωση
συμπαράστασης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σήμερα Δευτέρα 19/11/2018
στις 17:00 και απαιτεί από την διοίκηση του ΕΦΚΑ να παραστεί στα
δικαστήρια ζητώντας την παύση της δίωξης των αγωνιστών».