Τέλος στις «πτωχευμένες επιχειρήσεις με τους πλούσιους ιδιοκτήτες» – Απόφαση-οδηγός για τον Επενδυτή

Το Εφετείο της Αθήνας δικαίωσε τους απολυμένους της εφημερίδας Επενδυτής, λαμβάνοντας μια απόφαση που δικαίως χαρακτηρίζεται από πολλούς ιστορική, αφού ορίζει ότι συνυπόχρεοι για την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων στους εργαζόμενους είναι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας ως φυσικά πρόσωπα.

Η παραπάνω απόφαση του Εφετείου, είναι ουσιαστικά η πρώτη που δεν αφήνει τους ιδιοκτήτες στο απυρόβλητο και μπορεί πλέον να αποτελέσει τον «οδηγό» για τις διεκδικήσεις χιλιάδων εργαζομένων.

Ουσιαστικά η απόφαση βάζει τέλος στη φάμπρικα των «χρεοκοπημένων επιχειρήσεων με τους πλούσιους ιδιοκτήτες». Μια «συνταγή» που έκανε θραύση ειδικά στα χρόνια της κρίσης, με τους πάμπλουτους επιχειρηματίες να ρίχνουν στα βράχια τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους και να μην πληρώνουν κυριολεκτικά δεκάρα από τη μεγάλη προσωπική τους περιουσία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του «χαιρετίζει την ιστορική και υψίστης σημασίας για τα εργασιακά δικαιώματα απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, η οποία, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, δικαιώνει τους απολυμένους συναδέλφους μας της εφημερίδας ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ».

«Με την συγκεκριμένη απόφαση», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

  1. «Κρίθηκε νόμιμη η επίσχεση εργασίας τους και αναγνωρίστηκε ότι οι ίδιοι εξάντλησαν κάθε περιθώριο υπομονής και καλοπιστίας για την σωτηρία της εφημερίδας.
  2. Τους επιδικάστηκαν οι οφειλόμενοι μισθοί τους.
  3. Αποφασίστηκε ότι συνυπόχρεοι με την εργοδότρια των συναδέλφων εταιρεία για την καταβολή του συνόλου των οφειλομένων είναι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου και ιδιοκτήτες της εφημερίδας ως φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα να καλούνται να καταβάλουν, εξ’ ιδίων πλέον, τα οφειλόμενα».

«Είναι προφανές», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ότι κατά το τρίτο της σκέλος η απόφαση είναι ιδιαίτερα τολμηρή, με ευρύτερες συνέπειες, όχι μόνο για τους εργαζομένους στον Τύπο αλλά και για τους εργαζομένους όλης της χώρας ανεξαρτήτως Κλάδου. Ανοίγει τον δρόμο της αναζήτησης της προσωπικής ευθύνης μετόχων και μελών διοικητικών συμβουλίων, οι οποίοι πιστεύουν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο αφήνοντας στο πέρασμά τους αποστεωμένες εταιρείες και απλήρωτους εργαζομένους».

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «δηλώνει την πλήρη και ανυποχώρητη στήριξη του στους συναδέλφους του «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» δεσμευόμενο ότι θα σταθεί στο πλευρό τους στις επόμενες φάσεις του δικαστικού τους αγώνα».