Τα Επιμελητήρια συμφωνούν με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ!

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Το πορτογαλικό μοντέλο επιστροφής στην προ μνημονίων πραγματικότητα, με κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ τμηματικά σε τέσσερα εξάμηνα (και την συνεπαγόμενη κατάργηση του υποκατώτατου) προκρίνουν τα Επιμελητήρια, η στάση των οποίων είναι «θετικότατη» στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Επικρότησε τον μεγάλο περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς πλέον «σε 18 λεπτά ιδρύεται επιχείρηση», αλλά υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη πρόβλημα στην διαδικασία αδειοδότησης για συγκεκριμένους κλάδους.

Η στάση των επιμελητηρίων για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (τέσσερις εγκρίθηκαν σήμερα από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, «είναι θετική, θετικότατη και δεν το λέμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος, σημειώνοντας ότι «σε όλη την διάρκεια της μνημονιακής “περιπέτειας” έχουμε ταχθεί υπέρ της επαναφοράς του κατώτατου μισθού -με προϋπόθεση ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλο το φορολογικό βάρος στην επιχείρηση, για να μπορεί ακριβώς να είναι βιώσιμη».

Θύμισε ότι «έχουμε προτείνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Μέσα σε τέσσερις εξαμηνιαίες περιόδους να υπάρξει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».

«Πρέπει όμως να δούμε το μη μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπάρχει μία αδικία εκεί, πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον μπορούν να δρομολογηθούν και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές», προσέθεσε σε άλλο σημείο.

Όσον αφορά την επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο ίδιος σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός προ δύο μηνών μίλησε για φοροελαφρύνσεις, θεωρώ ότι θα είναι και πλέον αυξημένες -και προς θεού, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως “παροχολογία”, γιατί ακούω διάφορα τέτοια. Η μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ακριβώς το κίνητρο που θα επαναφέρει υγιή ανάπτυξη στην αγορά».

«Δεν είναι κίνητρο για το επιχειρείν, αντίθετα είναι κίνητρο φοροαποφυγής, το γεγονός ότι σήμερα μία επιχειρηματική οντότητα πληρώνει το 52% του συνόλου των ετησίων εσόδων -όχι των κερδών- στα δημόσια ταμεία – 29% βασική φορολογία επιχειρήσεων, 15% των διανεμομένων, 10% φόρο αλληλεγγύης, συν την προκαταβολή», όπως ανέφερε.