Τα μέτρα κατά της πανδημίας, «φουντώνουν» την ανεργία – Ποιοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης – Αυξάνεται η τηλεργασία

(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω διαγγέλματός, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά του Covid-19 τα οποία θα ισχύσουν για ένα μήνα.Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στον σεισμό που έπληξε τη Σάμο και την Τουρκία, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το «φάσμα της απόλυσης» πλησιάζει για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα μείνουν χωρίς δουλειά κατά τον Νοέμβριο, ελέω των κυβερνητικών μέτρων περιορισμού της διασποράς της πανδημίας. Αιτία η απόφαση της κυβέρνησης να «μπει λουκέτο» στην εστίαση και στους τομείς της ψυχαγωγίας (πχ κινηματογράφοι, θέατρα) και του αθλητισμού (πχ κλειστά γυμναστήρια) για ένα μήνα, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, στις περιοχές που θεωρούνται επιπέδου 3 και 4 (πορτοκαλί και κόκκινες), σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακοπεί το β’κύμα του κορονοϊού.

Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει  σε αναστολή σύμβασης όλους τους εργαζόμενους από τους ανωτέρω κλάδους, για τον ένα μήνα που θα ισχύει η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται. Οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν τον μισθό τους, αλλά θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού που αντιστοιχεί στα 534 ευρώ για 30 μέρες εργασίας. Εάν πρόκειται για λιγότερες μέρες αναστολής σύμβασης, τότε θα λάβουν αναλογία του ανωτέρω ποσού.

Το μέτρο αυτό συνδυάζεται με την απαγόρευση απόλυσης για το ίδιο διάστημα, συν 30 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί αμέσως μετά, δηλαδή ποιες θα είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που θα ξανανοίξουν και ποιες όχι. Ή με πόσους εργαζόμενους θα ανοίξουν όσες επιχειρήσεις ξανανοίξουν. Άρα, ο κίνδυνος της ανεργίας, έστω και μετά από δύο μήνες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός…

Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι για το χρονικό διάστημα που απαγορεύονται οι απολύσεις, αν πραγματοποιηθούν, θα θεωρηθούν άκυρες.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται σε όλη την επικράτεια, το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας, από  το 40%  στο 50%, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Επίσης, δίνεται νέα δίμηνη παράταση στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, για όσους δικαιούχους έληξε, ή πρόκειται να λήξει η παροχή το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.