Τα στοιχεία διαψεύδουν τον υφυπουργό Εργασίας – Δεν μας τα λέει… καλά ο κ. Ηλιόπουλος

Στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη για να αναδείξει τις… επιτυχίες της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Αναφερόμενος, λοιπόν, στην καταπολέμηση της ανεργίας, ο κ. Ηλιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων του συστήματος Εργάνη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 το  ισοζύγιο των θέσεων εργασίας δείχνει ότι επιτεύχθηκε καλύτερη επίδοση και από το 2017, που ήταν η καλύτερη χρονιά από το 2001. Ειδικότερα δημιουργήθηκαν 55.580 περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες χάθηκαν λόγω απολύσεων, αποχωρήσεων κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού, «ιδιαιτέρως ενδιαφέρον στοιχείο -τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος- είναι το γεγονός της ανακοπής του ρυθμού αύξησης των ελαστικών θέσεων εργασίας. “Το 70% των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης” δήλωσε χαρακτηριστικά».

Δυστυχώς, όμως, για τους εργαζόμενους, το 70% που επικαλέστηκε ο κ. Ηλιόπουλος ως ποσοστό για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σχέση με αυτές της «ελαστικής» εργασίας, δεν έχει καμιά σχέση με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, που επικαλέστηκε ο υφυπουργός.

Σύμφωνα με την Εργάνη (δείτε και τα σχετικά επίσημα γραφήματα), οι ευέλικτες μορφές εργασίας όχι μόνο δεν έχουν ανακοπεί, αλλά συνεχίζουν να «καλπάζουν» και να πρωταγωνιστούν στις νέες θέσεις εργασίας.

Για ολόκληρο το 2017 (δείτε και τον πίνακα ανά μήνα στο τέλος του κειμένου), σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, που επικαλείται… λάθος ο κ. Ηλιόπουλος, στις νέες θέσεις εργασίας, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν μόλις στο 45,13%, με τις θέσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας να φτάνουν στο 54,88%!

Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2018 και πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο σύνολο των νέων θέσεων εργασίας οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν στο 46,66% με τις θέσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας να φτάνουν στο 53,34%.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία διαψεύδουν πανηγυρικά τον υφυπουργό Εργασίας και μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν…