Τζανακόπουλους: Το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο από το 2016

Σίγουρος για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο, όπως λέει, θα είναι μεγαλύτερο από το έκτακτο βοήθημα που δόθηκε πέρσι στους χαμηλοσυνταξιούχους, συνολικού ύψους 617 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι «η δημοσιονομική πορεία και για το 2017 είναι τέτοια που αφήνει περιθώρια για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, και μάλιστα μεγαλύτερου από το 2016. Για άλλη μια χρονιά η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η υπεραπόδοση αυτή να μην επιστραφεί στην κοινωνία ώστε να στηριχτούν τα στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια σαφή πολιτική θέση αλλά και για μια καθαρή δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Το βασικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα αλλά αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν αυτή την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης ή θα επαναλάβουν το πολιτικό ολίσθημα του 2016, όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την εφάπαξ στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατ.».

Για την ανεργία και τη μερική απασχόληση

Απαντώντας στην ερώτηση πότε θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της ανάπτυξης στην κοινωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζει δημοσιογραφικό κλισέ την άποψη ότι η ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται και την ευημερία των ανθρώπων, υπογραμμίζοντας ότι «όπως όλα τα κλισέ, έτσι και αυτό έχει μια δόση αλήθειας αλλά δεν την εξαντλεί. Όταν για παράδειγμα η μείωση της ανεργίας συνεπάγεται και τη δημιουργία 300.000 περισσότερων θέσεων εργασίας, αυτό δεν είναι ένας απλός αριθμός. Αντίθετα σηματοδοτεί ότι 300.000 άνθρωποι βγαίνουν από τον αποκλεισμό και το κοινωνικό περιθώριο και επιστρέφουν στην κανονικότητα της εργασίας».

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη μερική απασχόληση, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι «το 2012 το ποσοστό μερικής απασχόλησης ήταν στο 40% και το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στο 60%. Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση η ισορροπία αυτή είχε πλήρως αντιστραφεί με τη μερική απασχόληση στο 60% και την πλήρη στο 40%. Μέσα στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε καταφέρει όχι μόνο να φρενάρουμε, αλλά και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση. Σήμερα οι νέες θέσεις εργασίας είναι περίπου 50% πλήρους και 50% μερικής απασχόλησης. Δεν είμαστε βεβαίως ευχαριστημένοι, όμως η αντιστροφή της τάσης δείχνει ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση ώστε να επαναφέρουμε συνθήκες ομαλότητας και αξιοπρέπειας για τους εργαζόμενους».

Πάντως, τα δεδομένα για τη μερική και την πλήρη απασχόληση δεν φαίνεται να… συμφωνούν με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ειδικά το Σεπτέμβριο και βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από το σύνολο των προσλήψεων το 61% ήταν μερικής απασχόλησης! Αντίστοιχα, τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δείχνουν ότι 550.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μέσο μισθό μόλις 394,13 ευρώ (δείτε αναλυτικά εδώ).