Τηλεργασία: Το άλλο «όνομα» της εργασιακής γαλέρας – Αυτό είναι το νέο μοντέλο ευέλικτης απασχόλησης

Προσπάθεια να κατοχυρωθούν από την πλευρά της εργοδοσίας μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που εφαρμόστηκαν ως «έκτακτα» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με κορυφαίο εξ αυτών το μοντέλο της τηλεργασίας, διαβλέπει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών & Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής.

Η εκτίμηση των συνδικαλιστών είναι ότι σε αυτό αποσκοπεί και η κατάθεση νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας, «μες στο κατακαλόκαιρο». Τώρα είναι η ευκαιρία για να μονιμοποιηθούν τα μέτρα αυτά , «όπως ήταν άλλωστε σχεδιασμένο από την αρχή».

Σύμφωνα με το Σωματείο, το μέτρο της τηλεργασίας που έρχεται τώρα να κατοχυρωθεί με νόμο και να μονιμοποιηθεί έχει σαν στόχο «να διατηρήσει το «διευθυντικό δικαίωμα» στην επιβολή αυτής της «ευέλικτης» μορφής απασχόλησης, που καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, που απογειώνει την εντατικοποίηση, μειώνει τα λειτουργικά κόστη για τις επιχειρήσεις και «εκσυγχρονίζει» τους μηχανισμούς ελέγχου των εργαζομένων, ακόμα και με την επίσκεψη χαφιέδων στα σπίτια μας! Η ένταση της εκμετάλλευσης ήταν και είναι πάγια επιδίωξή τους!».

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι το νέο νομοσχέδιο «διευρύνει ακόμη περισσότερο τα εργαλεία του συστήματος για να εντατικοποεί την εργασία μας, να ξεχειλώνει το ωράριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι διατάξεις του νομοσχεδίου επιβάλουν: την «τηλε-ετοιμότητα» του εργαζόμενου. Μας θέλουν διαθέσιμους 24 ώρες το 24ωρο, εξαλείφουν τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία, την οικογενειακή ζωή και στις μισθολογικές απολαβές του εργαζόμενου».

Με τον τρόπο αυτό προστίθεται η τηλεργασία «στις τόσες μορφές «ευελιξίας», όπως η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία, η οποία μάλιστα θα μπορεί να συνδυάζεται με αυτές, όπως και να συνδυάζεται με εργασία από το σπίτι του εργαζόμενου και σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης», λένε χαρακτηριστικά.

Το Σωματείο εκτιμά ότι λέει ψέματα το υπουργείο ότι θα επιβάλει την «τήρηση του ωραρίου από τον εργοδότη». «Αν μια φορά δεν τηρείται στους χώρους εργασίας το ωράριο, όπου μάλιστα οι εργαζόμενοι συνυπάρχουν, όπου λειτουργεί σωματείο και υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες, τότε κατανοούμε ότι σε συνθήκες εργασίας από το σπίτι η καταστρατήγησή του είναι ακόμα πιο εύκολη. Ούτε βέβαια αποτελεί εγγύηση η αναγγελία του ωραρίου στο σύστημα “Εργάνη”, αφού επί της ουσίας κανένας μηχανισμός δεν θα είναι ικανός – ακόμα και αν υπήρχε τέτοια κατεύθυνση – να ελέγξει το αν τηρείται το ωράριο για κάθε μεμονωμένο εργαζόμενο».

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει «το χαφιεδισμό και την παρακολούθηση, καθώς παρά την απαγόρευση της χρήσης κάμερας, κατοχυρώνεται η λειτουργία συστημάτων ελέγχου του εργαζόμενου, μέσα στο σπίτι του».

Για το λόγο αυτό το Σωματείο θα πραγματοποιήσει σύσκεψη την Παρασκευή 17 Ιούλη και ώρα 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).