Την Παρασκευή το καθοριστικό ραντεβού Αχτσιόγλου-τρόικας – Ποια τα ανοιχτά μέτωπα

Τελικά, το καθοριστικό ραντεβού της υπουργού Εργασίας με την τρόικα πήγε για την ερχόμενη Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου.

Με ανοιχτά τα μέτωπα του συνδικαλιστικού νόμου, οι αλλαγές του οποίου έχουν, ωστόσο, συμφωνηθεί, και κυρίως αυτό των επιδομάτων, το κυβερνητικό επιτελείο πιέζεται για μια τελική συμφωνία η οποία σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιδόματα δεν θα έχει μπροστά τους προσδιορισμούς μείωση και περικοπές.

Από τα θέματα που θα εξεταστούν την Παρασκευή είναι και η πορεία του επανυπολογισμού των συντάξεων, με βάση την οποία θα γίνουν οι ήδη ψηφισμένες νέες περικοπές το 2019, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι και το 18%.

Η σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπου των δανειστών αν και από πηγές χαρακτηρίζεται προπαρασκευαστική, ωστόσο, έβγαλε είδηση, η οποία σχετίζεται με τη δήλωση του Γ. Σταθάκη ότι την Παρασκευή θα κλείσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (δείτε αναλυτικά εδώ).

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα του υπ. Εργασίας

Η διαπραγμάτευση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, αφορά τρία ανοιχτά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, τα οικογενειακά επιδόματα και τις παροχές πρόνοιας, αλλά και με την πιστοποίηση αναπηρίας.

Στο σκέλος των εργασιακών η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να λάβει το τελικό «ok» ώστε να καταθέσει στη Βουλή διάταξη με την οποία θα αλλάζει ο τρόπος προκήρυξης απεργιών στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η τροποποίηση έχει εγκριθεί από τα τεχνικά κλιμάκια και θα προβλέπει την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας για την λήψη απόφασης απεργιακών κινητοποιήσεων, στο 50 +1% του ποσοστού των εγγεγραμμένων μελών ενός πρωτοβάθμιου σωματείου. Σήμερα, με βάση το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν δημιουργεί μεγάλα ζητήματα, αφού αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια σωματεία, με τους συνδικαλιστές, όμως, να τονίζουν ότι ανοίγει ουσιαστικά η… πόρτα, ώστε σταδιακά να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η προκήρυξη απεργίας.

Το δεύτερο ανοιχτό μέτωπο αφορά τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επιμένει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για μείωσή τους, τονίζοντας επιπλέον ότι θα αυξηθούν για το πρώτο και δεύτερο παιδί, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται να διατεθούν επιπλέον 160 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιμείνουν επιμείνουν στην εφαρμογή της μεθοδολογίας που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα, ζητώντας έως και 50% χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κρίσιμο σημείο είναι και η αλλαγή που ζητείται στον τρόπο αξιολόγησης της αναπηρίας, με τους δανειστές να επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση των κέντρων που θα πιστοποιούν τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο επιστημονικό εργαλείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.