Τη σύσταση δημοσιογραφικών θέσεων στους δήμους ζητά η ΕΣΗΕΑ

Τη δημιουργία δημοσιογραφικών θέσεων εργασίας στους δήμους όλης της χώρας και την στελέχωσή τους αποκλειστικά από δημοσιογράφους – μέλη των αντίστοιχων Ενώσεων, επιδιώκει η ΕΣΗΕΑ.

Με επιστολές του προεδρείου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προς τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Στέλιο Πέτσα και προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, το ΔΣ προτείνει, μάλιστα, και σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει την υπογραφή συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου για όσους δημοσιογράφους επιλεχθούν να στελεχώσουν αυτές τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.

Η επιστολή προς τους υπουργούς έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,Όπως γνωρίζετε, στους περισσότερους δήμους της χώρας δεν υφίστανται οργανικές θέσεις δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα τα σχετικά καθήκοντα να αναλαμβάνουν τακτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το δημοσιογραφικό επάγγελμα και, όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επαρκώς στα σχετικά καθήκοντα.Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα με προσλήψεις επαγγελματιών δημοσιογράφων, μέλη των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, ώστε να καλυφθούν από συναδέλφους μας οι εν λόγω ανάγκες, αλλά και να ανακουφιστεί ο βαρύτατα πληγείς από την οικονομική κρίση δημοσιογραφικός κλάδος της χώρας μας.Για τον λόγο αυτό σας προτείνουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ως εξής:Πρόσληψη δημοσιογράφωνΣτους δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους  συνιστάται μια (1) θέση δημοσιογράφου, στους δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους συνιστώνται δύο (2) θέσεις δημοσιογράφων και στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων συνιστώνται πέντε (5), τουλάχιστον, θέσεις δημοσιογράφων. Οι δημοσιογράφοι, όλοι μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών Ενώσεων, θα εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και θα προσλαμβάνονται, εφόσον υφίστανται κενές θέσεις, με απόφαση του Δημάρχου, για δε την πρόσληψή τους δεν απαιτείται τήρηση των διατάξεων του ν. 2190/1994.