Τι είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. για ανεργία και κοινωνικό μέρισμα

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στους δείκτες που πιστοποιούν την αντιστροφή του κλίματος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία, ενώ μίλησε και για το κοινωνικό μέρισμα που αναμένεται φέτος να επιστραφεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα, ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι «η απόδοση της οικονομίας και η υπέρβαση των στόχων του Προγράμματος, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε και φέτος στη διανομή του μερίσματος για την στήριξη των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Όπως και πέρσι, αλλά με ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Τα αναλυτικά στοιχεία, βεβαίως, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις έχουμε την πλήρη εικόνα και είμαστε σε θέση να καταλήξουμε και σε όλες τις λεπτομέρειες».

Επιπλέον, κάλεσε την αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκης «να μην εκτεθεί», όπως χαρακτηριστικά είπε, «με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρσι. Όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα στην Βουλή. Και όταν, καθαρά για λόγους μικροπολιτικής, προσπάθησε με υπόγειους, και εγώ θα έλεγα στο τέλος της ημέρας και ανέντιμους τρόπους, να προκαλέσει την επέμβαση των Θεσμών για την ακύρωσή του».

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο μείζον ζήτημα της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ότι «τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας έπεσε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους. Καταγράφηκε, δηλαδή, στο 21%, έναντι 23,4%», προσθέτοντας, πάντως, ότι το αποτέλεσμα «δεν μας επιτρέπει φυσικά να πανηγυρίζουμε. Μας δίνει όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα: Ότι δεν πάει χαμένη αυτή η σκληρή προσπάθεια, ούτε ο αγώνας μας, για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από την τεράστια κοινωνική καταστροφή της περιόδου 2010 – 2014».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «όταν μιλάμε ιδιαίτερα για την ανεργία, όταν μιλάμε ιδιαίτερα για τους άνεργους και τις άνεργες, καλό είναι να δείχνουμε ένα ενδιαφέρον, πέρα από τους δείκτες και τους αριθμούς, διότι δεν μιλάμε για αριθμούς και δείκτες. Μιλάμε για ανθρώπους, ανθρώπους που πετάχτηκαν στο περιθώριο, που δικαιούνται μια θέση στον ήλιο. Όλοι τους, και κυρίως οι νέες και οι νέοι. Μιλάμε δηλαδή για τον πρωταρχικό μας στόχο: Την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα. Μιλάμε ταυτόχρονα και για την ψυχή της παράταξής μας: τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους της εργασίας, τις δυνάμεις της παραγωγής και της εργασίας».