Βήματα για συμφωνία στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στις συντάξεις χηρείας, στις αλλαγές στην προκήρυξη απεργίας, αλλά «στασιμότητα» στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ, βγάζουν μέχρι στιγμής οι συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις συναντήσεις της κ. Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής της τρόικας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, φαίνεται να είναι σε κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Πρόβλημα προέκυψε για τις περιπτώσεις οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000, οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Αν και διαφαίνεται συμφωνία, το πιθανότερο είναι για να εντάσσονται και οι συγκεκριμένοι οφειλέτες στη ρύθμιση των 120 δόσεων, να τεθεί ως προϋπόθεση το χρέος τους να μην υπερβαίνει το 25% της περιουσίας τους.
Στο θέμα των συντάξεων χηρείας φαίνεται ότι συμφωνήθηκε να τεθεί κατώτατο πλαφόν, αλλά οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις στο εάν πρέπει να οριστεί στα 384 ευρώ, όπως λέει η ελληνική πρόταση, ή χαμηλότερα.
Για την κήρυξη απεργιών η κυβέρνηση συμφώνησε με την απαίτηση της τρόικας. Έτσι, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας.
Κύκλοι του υπουργείου εργασίας σημειώνουν, πάντως, ότι «καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών».
«Στασιμότητα» υπάρχει στο θέμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο πραγματοποιήθηκε και 48ωρη απεργία στα ΜΜΕ χτες και προχτες. Η τρόικα δεν συμφωνεί με το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, αλλά και με το ποιος θα εισπράττει τις εισφορές, έτσι έρχεται όλο και πιο κοντά η «διασύνδεση» -όπως τη λένε- του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, η τρόικα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, αποδέχτηκε ότι τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και σε ό,τι αφορά το σκέλος του επανυπολογισμού των συντάξεων. Γι’ αυτό, όπως σημειώνουν, εξασφαλίστηκε η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ.
Για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία τους, όπως και τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Υπήρξαν πληροφορίες, όμως, που ήθελαν τους επικεφαλής της τρόικας να αμφισβητούν την ελληνική εκτίμηση για πλεόνασμα το 2018 που θα ανέλθει στα 689 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος της ενιαιοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται την ελληνική πρόταση να δοθεί μικρή παράταση, ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν αρμονικά ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς συνεχίζονται και σήμερα. Πρώτο ραντεβού στη 1:30 το μεσημέρι, με την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου και την αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, συνοδευόμενες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, να συναντώνται με την τρόικα έχοντας στο… μενού το καυτό θέμα των προνοιακών επιδομάτων.
Στις τρεις η κ. Αχτσιόγλου θα παραστεί στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τα χρηματοπιστωτικά και στις έξι το απόγευμα στην ξεχωριστή συνάντηση για τα δημοσιονομικά.