Το ΕΑΠ αναλαμβάνει και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών εντός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε νωρίτερα, παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμού του ΕΑΠ.

Στο επίκεντρο του σχεδίου, το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών προβλέπεται να υλοποιεί τα επιμορφωτικά προγράμματα για όλα τα μαθήματα και για όλους τους εκπαιδευτικούς, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι επιμορφώσεις θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, διαδραστικά και δια ζώσης. Ωστόσο, ως προς το περιεχόμενο των επιμορφώσεων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα έχει την ευθύνη.

«Μπαίνει σε καινούργια βάση η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το σύνολο των προτάσεων, ανέφερε ότι πρόκειται για «πρόκληση και ευκαιρία για το ΕΑΠ».

Επιπλέον, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, το ΕΑΠ θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει πιστοποιητικά παιδαγωγικής κατάρτισης στους φοιτητές πολυτεχνικών σχολών δωρεάν. Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει στο ΕΑΠ και Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο.

Επίσης, για το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό), αντί για δεκάμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, για ένα ποσοστό των ΣΕΠ, το ΕΑΠ θα συνάψει τριετείς συμβάσεις.

Για το διοικητικό προσωπικό, ο υπουργός ανέφερε ότι με ΚΥΑ με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα επιλυθεί το ζήτημα, με σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.

Τέλος, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανανέωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, η οποία θα κληθεί να καταθέσει πρόταση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά και σχετικά με το ποσοστό των ΣΕΠ και τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα αλλάξει το καθεστώς των συμβάσεών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ