Τράπεζα δεν πλήρωσε πάνω από 30.000 ώρες υπερωριών!

Την υποχρέωση να αναγγέλλουν προκαταβολικά τις υπερωρίες των εργαζομένων τους στο σύστημα Εργάνη θα έχουν στο εξής οι εργοδότες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό που βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στη Βουλή.

Η ρύθμιση έχει γίνει αντικείμενο αρνητικής κριτικής από εκπροσώπους των εργοδοτών, αλλά την απάντησή του δίνει τώρα αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, που αποκαλύπτει ότι σε υποκατάστημα συστημικής τράπεζας στην Αθήνα εντοπίστηκαν περισσότερες από 30.000 ώρες υπερωριών που είχαν γίνει από τους εργαζόμενους μέσα σε ένα εξάμηνο, αλλά δεν είχαν καταβληθεί τα ποσά που τους αναλογούσαν. Το στέλεχος του υπουργείου εξηγεί με τον τρόπο αυτό την απόφαση για εκ των προτέρων αναγγελία στην Εργάνη.

Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες για τους επιχειρηματίες που θα πρέπει να ασχολούνται καθημερινά με τις υπερωρίες των εργαζομένων τους, το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν λογιστήριο και ειδικευμένους εργαζόμενους, που ασχολούνται με τέτοια θέματα. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η διαδικασία, μελετάται το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η αναγγελία των υπερωριών με ένα… απλό sms.

Επειδή πάντως και το υπουργείο Εργασίας πιθανολογεί την ύπαρξη κάποιων προβλημάτων στο πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας διαδικασίας, επισημαίνει ότι θα ληφθεί πρόνοια ώστε αυτά σύντομα να ξεπεραστούν καθώς και ότι είναι υπέρτερο συμφέρον να μπει ένα τέλος στις καταστάσεις απλήρωτης εργασίας καθώς αυτό θα είναι καλό και για τους εργαζόμενους και για τα ασφαλιστικά ταμεία.