Τράπεζα Πειραιώς: Παραμένουν οι απολύσεις, συνεχίζεται η κόντρα με τους εργαζόμενους

Παραμένει το «θολό τοπίο» αναφορικά με τις 24 απολύσεις που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς, σε εργαζόμενους που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στην εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων Intrum Hellas.

Του Χάρη Δημητρίου

Η χθεσινή τριμερής συνάντηση που διεξήχθη με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, απέβη άκαρπη, αφού αμφότερες οι πλευρές (σύλλογος, εργαζομένων, ΟΤΟΕ, διοίκηση Πειραιώς) περιορίστηκαν στο να παραθέσουν τα επιχειρήματά τους. Το υπουργείο Εργασίας ζήτησε να επανέλθει στο προσκήνιο η προγενέστερη πρόταση της Τράπεζας για το σύνολο των εργαζομένων, που ανέρχονται στους 142, μαζί με εκείνους που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια και οι οποίοι έχουν αρνηθεί να μετακινηθούν στην Intrum. Όμως πρόκειται για μια πρόταση που έχει ήδη απορριφθεί από τους εργαζόμενους!

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν πληροί μια βασική προϋπόθεση: Η Τράπεζα δεν δεσμεύεται ότι οι θέσεις εργασίας που θα προταθούν θα βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής των εργαζομένων. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να προτείνονται θέσεις απασχόλησης στους μετέπειτα απολυμένους, οι οποίες κυριολεκτικά βρίσκονταν στην άλλη άκρη της Ελλάδος και έτσι τους ανάγκαζαν να ξεσπιτωθούν! Λογικό είναι, λοιπόν, η πλευρά των εργαζομένων να απορρίψει το εν λόγω σχέδιο…

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΤΟΕ επιμένει ότι πρέπει να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και στη συνέχεια να ξεκινήσει διάλογος με τη διοίκηση της Τράπεζας για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Παράλληλα η χθεσινή 24ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, γεγονός που δείχνει ότι οι εργαζόμενοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αντιτάσσονται στην πρωτοβουλία της Διοίκησης να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Τα στοιχεία της ΟΤΟΕ δείχνουν ότι η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, ενώ έφτασε έως και το 100% σε κάποιες από αυτές.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην Αττική, η διοίκηση της Τράπεζας χρησιμοποίησε απεργοσπαστικό μηχανισμό. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία μεταφέρθηκε προσωπικό από άλλα καταστήματα και υπηρεσίες. Παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε η απεργία με επιτυχία στα περισσότερα καταστήματα, όπως επίσης και σε πολλές κεντρικές υπηρεσίες…