Τρεις εργάτες νεκροί και ένας σε κρίσιμη κατάσταση στην Εύβοια – «Εργοδοτικό έγκλημα» καταγγέλλει το σωματείο

Μια ασύληπτη τραγωδία συνέβη σήμερα στην Εύβοια με τρεις εργάτες νεκρούς και έναν τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. 

Αν και τα αίτια του τραγικού εργατικού δυστυχήματος διερευνώνται, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ώρα των εργασιών κόπηκε κάποιο σύρμα, το οποίο ακούμπησε στη μέση τάση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χτυπηθούν από χιλιάδες βολτ και να βρουν ακαριαίο θάνατο. Μάλιστα, η σορός του ενός εργάτη εγκλωβίστηκε στην κολώνα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, και χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να τον απεγκλωβίσει.

Οι τρεις νεκροί ήταν 45, 54 και 57 ετών. Πρόκειται για το χειριστή γερανοφόρου, τον βοηθό του και τον έναν εναερίτη. Και οι τρεις ήταν από τη Χαλκίδα, δύο ελληνικής καταγωγής και ένας αλβανικής. Ο σοβαρά τραυματισμένος, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Χαλκίδας, είναι 35 ετών εναερίτης, ο οποίος έπεσε από την κολώνα.

Όλοι ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου του ΑΚΤΩΡΑ, που έχει αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης της μέσης τάσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του εργοδηγού και του μηχανικού του έργου καθώς και της επιβλέπουσας από την πλευρά της υπηρεσίας. Παράλληλα, αναζητούν στοιχεία για να διερευνηθεί αν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες. 

Εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας 

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας και Κορινθίας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα σημειώνοντας ότι «οι συνάδελφοι εργάζονταν σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ (συνεργείο ΑΚΤΩΡ) και δούλευαν στο δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η μέση τάση φαίνεται να ήταν ηλεκτρισμένη!». 

«Όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας. Η συσσώρευση των συχνών “ατυχημάτων” δεν οφείλεται σε μια “κακιά στιγμή”, δεν φταίει η “κακιά η ώρα”», τονίζει προσθέτοντας ότι «πρόκειται για εργοδοτικά εγκλήματα. Έχουν ακέραιη την ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις και όλες οι διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ των τελευταίων χρόνων που έχουν εργολαβοποιήσει μεγάλο τμήμα των εργασιών του δικτύου, απαξιώνουν συνεχώς τα συνεργεία και όλα τα τμήματα του ΔΕΔΔΗΕ. Εντατικοποιούν συνεχώς την εργασία, ιδιαίτερα σε εργολαβικούς εργαζόμενους και με πρόσχημα την πανδημία. Δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν παγιώσει την ευέλικτη εργασία και τις εργολαβίες, άλλωστε και οι συνάδελφοι ήταν εργαζόμενοι σε εργολάβο στην Εύβοια. Η πολιτική της απελευθέρωσης στον κλάδο έχει φέρει κέρδη για τους μετόχους και άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους, καθώς περίπου το 40% του προσωπικού δουλεύει με τέτοιες απαράδεκτες σχέσεις εργασίας. Οι εργολάβοι μαζί με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Έχουν μόνο στόχο τους, τον οποίο και διαφημίζουν συνεχώς, τη συνεχή αύξηση των κερδών και την υλοποίηση των σχεδιασμών όλων των κυβερνήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου της ενέργειας. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ώρες από τις εξαγγελίες και τα ευχολόγια της κυβέρνησης περί “ανάπτυξης για όλους”, με πολλές θέσεις εργασίας. Το μόνο που τους απασχολεί είναι το ζεστό χρήμα των δεκάδων δις ευρώ για να φάνε. Εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε τους όρους και τις συνθήκες αυτών των θέσεων εργασίας. Θα μας βρουν απέναντί τους. Με οργάνωση και αγώνα διεκδικούμε το αυτονόητο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δουλειά με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ώστε να επιστρέφουμε μετά τη δουλειά όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας».

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: Το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στο Γυμνό Ευβοίας είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα

«Το τραγικό εργατικό “ατύχημα” στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά” στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής “απελευθέρωσης” της ενέργειας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή (ΤΕ) Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα», υπογραμμίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.