Τσίπρας: Στόχος η μείωση της ανεργίας κατά 2,5 μονάδες το χρόνο

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ανεργία μπορεί να υποχωρεί κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο, αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στα επίπεδα του 2% και άνω και αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ομιλία του κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την καθοδική τάση της ανεργίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει «ιδιαίτερα υψηλή». Εκτίμησε, όμως, ότι με την χώρα να μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης η αποκλιμάκωσή της θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ανεργία τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς υπολογίστηκε στα επίπεδα του 21,7%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από εκείνο του Απριλίου του 2012.

Αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς εργασίας και στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται, επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται «στη μέση της διαδρομής, αλλά έχει φανεί το ξέφωτο».

Επίσης, αναφέρθηκε και στα στοιχεία που τροφοδοτεί το σύστημα Εργάνη από τα οποία προκύπτει ότι στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας. Παραδέχτηκε όμως ότι η κυβέρνηση έχει δουλειά να κάνει καθώς αντιμετωπίζει συνθήκες «ολικής καταστροφής» στην αγορά εργασίας. Ο κεντρικός στόχος παραμένει και είναι «η στήριξη και η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, έτσι ώστε οι τελευταίοι να επιλέξουν να μετατρέψουν εργαζόμενους που έχουν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) σε μισθωτούς.

Από το υπουργείο Εργασίας έγινε γνωστό ότι η πρόταση αυτή αφορά επιδότηση για 12 μήνες, έως 350 ευρώ το μήνα το πολύ και ο στόχος είναι να ωφεληθούν έως 40.000 εργαζόμενοι που έτσι θα αποκτήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα αδείας κ.λπ.), τα οποία σήμερα στερούνται.

Ειδική στήριξη αναμένεται να υπάρξει και στους εγκλωβισμένους ανέργους, δηλαδή σε όσους έχουν μείνει απλήρωτοι επί μήνες και οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν 50.000 ωφελούμενοι από ένα κονδύλι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που θα ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα κατάρτισης γι’ αυτή την ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν είτε να αλλάξουν επάγγελμα, είτε να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Τέλος, αναφορικά με τα προγράμματα απασχόλησης που προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι έως το τέλος της χρονιάς θα έχουν προκύψει 120.000 ωφελούμενοι.