ΥΠΕΘΑ: Το υπό κατάθεση ν/σ επιλύει χρόνια εργασιακά προβλήματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνέντευξη Τύπου για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά σε θέματα θητείας κατηγοριών οπλιτών, τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα και άλλες ρυθμίσεις για το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Στην τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία με τις συνεχείς παρεμβάσεις στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αναγνώριση της προσφοράς τους προς την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο εμβαθύνει τη δημοκρατία στο στράτευμα και δήλωσε την ετοιμότητα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας να λάβουν υπόψη τις 1.075 ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις -που καταγράφηκαν κατά την ηλεκτρονική διαβούλευσή του- ώστε το νομοσχέδιο να λειτουργήσει στο πλαίσιο της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αυριανή τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, στα Ιεροσόλυμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι η συνάντηση είναι εξαιρετικής σημασίας μόνο και μόνο επειδή περνά ένα σοβαρό μήνυμα, ότι με τις ευλογίες των ΗΠΑ η τριμερής, ή η τετραμερής, σχέση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα. «Oι σχέσεις μεταξύ των κρατών όσο πιο ενεργές, καθορίζουν και τις εν δυνάμει συμμαχίες. Αν υπάρξει κοινό συμφέρον θα υπάρξει και κοινή αντιμετώπιση. Και απ΄ ό,τι φαίνεται, υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αποστολάκης.

Όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας ΥΕΘΑ παρατήρησε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση της για μείωση της έντασης και δεν εμπλέκεται στη ρητορική των πολιτικών της γείτονος.

Όσον αφορά στον αλεξιπτωτιστή για τον οποίο διετάχθη απλή διοικητική εξέταση επειδή κατά τη διάρκεια άλματος βιντεοσκοπείτο να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή», ο υπουργός διερωτήθηκε γιατί συνεχίζεται ο θόρυβος, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε έχει απαγορευθεί η ανάκρουση του συγκεκριμένου εμβατηρίου και τόνισε ότι η διενέργεια της εξέτασης αφορά αποκλειστικά τους κανόνες ασφαλείας… «Δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο Π. Ρήγας επικεντρώθηκε:

 • Στη ρύθμιση για τον καταληκτικό βαθμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας, ο οποίος θα είναι του Ανθυπολοχαγού.
 • Στη ρύθμιση με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στα στελέχη εκτός οργανικής θέσης να παραμένουν στο στράτευμα μέχρι το 58ο έτος της ηλικίας τους, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
 • Στη ρύθμιση για τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τα στελέχη με αναπηρία 50% ή σακχαρώδη διαβήτη.
 • Στη ρύθμιση για πρώτη φορά της δυνατότητας που παρέχεται στους ανασφάλιστους κάτω από διάφορες αιτίες δικαιούχους να νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία και άλλων μη δικαιούχων υπό προϋποθέσεις. Οι τελευταίοι εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης για τη νοσοκομειακή κάλυψη όλων των ανασφάλιστων.
 • Στη ρύθμιση για τη σύσταση γραφείου νομικής υποστήριξης των στελεχών για ενημέρωσή τους και για καταγραφή τυχόν αυθαιρεσιών. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι η σύσταση του γραφείου δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη δομή και ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων.
 • Στη ρύθμιση για τη δυνατότητα που παρέχεται στους σπουδαστές της Σχολής Ικάρων και άλλων στρατιωτικών σχολών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, να αξιοποιηθούν από την υπηρεσία και να μην αποπεμφθούν.

Όσον αφορά στη θητεία κατηγοριών οπλιτών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας προβλέπονται:

 • Τα αγόρια πολύτεκνης οικογένειας (π.χ. με 5 παιδιά) θα υπηρετούν 6μηνη θητεία ανεξαρτήτως του αριθμού τους – είτε είναι 2 αγόρια και 3 κορίτσια ή αντίστροφα κλπ. Τα αγόρια θα υπηρετούν 6μηνη θητεία, ανεξαρτήτως Όπλου.
 • Τα παιδιά τριτέκνων οικογενειών, κατά το ίδιο πλαίσιο, πλέον όλα τα αγόρια -και όχι μόνο το πρώτο- θα υπηρετούν 9 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και 8 μήνες στο Στρατό ξηράς.
 • Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης, για τους οποίους η εναλλακτική θητεία μειώνεται από τους 15 στους 12 μήνες.
 • Όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020, απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ανυπότακτοι ανέρχονται σε 30.000.
 • Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
 • Ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι τα προβλήματα στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιλυθούν στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων, στη βάση των δημοσιονομικών όρων που πρέπει να επιτυγχάνονται μετά την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία, δυνατότητα που δεν υπήρχε στο παρελθόν λόγω του μνημονίου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ