Υπουργείο Εργασίας: Αποκρούσαμε τις απαιτήσεις των δανειστών τις οποίες τώρα νοσταλγεί η Ν.Δ.

Την άμεση αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε απόλυτη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Κύκλοι του υπουργείου σχολίαζαν ότι «καμία απελευθέρωση δεν υπάρχει στις ομαδικές απολύσεις. Τα όρια των ομαδικών απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν ως έχουν:

  • Έξι εργαζόμενοι το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν  20‐150 άτομα.
  • Ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 άτομα το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους».

Οι ακραίες απαιτήσεις των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποκρούστηκαν, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση έδινε τη μάχη για την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στις ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, η Ν.Δ. είχε διαλέξει στρατόπεδο, ήταν με τους δανειστές. Χαρακτήριζε ιδεοληψίες τις θέσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την απόκρουση των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ. Τώρα που η κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να αποκρούσει τις απαιτήσεις αυτές, αλλά και να χαράξει το δρόμο επανάκτησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων, η Ν.Δ. νοσταλγεί τις απαιτήσεις των δανειστών».