Υπό βροχή η πρώτη απεργιακή κόντρα με την κυβέρνηση

Η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης έγινε υπό … βροχή. Παρά τις φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες, υπήρξε μαζική προσέλευση, τόσο στα μπλοκ του ΠΑΜΕ, όσο και σε εκείνα των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων. Πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές πορείες με αφετηρία την Πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια, αλλά και κοινή κατάληξη στο Σύνταγμα.

Κοινό πεδίο αντίδρασης, τα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία τα έχει συμπεριλάβει στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Ειδικά τα συνδικάτα, διαμαρτύρονται για την προώθηση της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου, καθώς επίσης και του δικαιώματος σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, ακόμα και για την προκήρυξη απεργίας.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν και για τον παραγκωνισμό των κλαδικών συμβάσεων, που θεσμοθετεί η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάζουν προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει κερκόπορτα για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, διαφωνούν με την διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε τοπικό επίπεδο, επίσης να μπαίνουν στο περιθώριο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στην πορεία διαμαρτυρίας έδωσαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος και ο πρώην ΓΓ Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.