Υπ. Εργασίας: Στο δήμο Ελευσίνας παραχωρήθηκαν τρία διατηρητέα βιομηχανικά ακίνητα

Ελευσίνα, πρώην εργοστάσιο ΙΡΙΣ

Στο πλαίσιο του σχεδίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, αποφάσισε την παραχώρηση στον Δήμο Ελευσίνας των διατηρητέων βιομηχανικών ακινήτων εντός των οικισμών εργατικών κατοικιών «ΕΛΕΥΣΙΝΑ IV» & «ΕΛΕΥΣΙΝΑ V», ιδιοκτησίας τ. ΟΕΚ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το βιομηχανικό διατηρητέο κτίριο της πρώην Ελαιουργικής, για χρήση του ως Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και τα δύο βιομηχανικά διατηρητέα κτίρια του πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ, για τη δημιουργία διεθνούς μουσείου, αφιερωμένου στον τραγικό ποιητή Αισχύλο, και θεάτρου 200 θέσεων. Παράλληλα, ο δήμος Ελευσίνας θα χρηματοδοτηθεί με ποσό 2 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για την αποκατάστασή των ακινήτων.

Ελευσίνα, πρώην εργοστάσιο ΙΡΙΣ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απόφαση αυτή ανταποκρίνεται στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη διάσωση των, ιδιαίτερης αξίας, κτιρίων και την ανάδειξή τους σε χώρους πολιτισμού, ενώ αποτέλεσε και βασικό στοιχείο του φακέλου για τη διεκδίκηση και, εν τέλει, την ανάδειξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.