Φριχτός θάνατος μετανάστη εργάτη στη Ν. Αρτάκη Εύβοιας – Πολτοποιήθηκε ενώ εργαζόταν σε πτηνοσφαγείο, ενώ το δυστύχημα διαπιστώθηκε 6 μέρες μετά..!

Φριχτό θάνατο βρήκε ο 44χρονος Sajjad, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν, στο πτηνοσφαγείο ΑΓΡΟΖΩΗ, στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, που ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων ΠΙΝΔΟΣ από το 2001, όταν μηχάνημα τράβηξε τον εργάτη και τον πολτοποίησε!

Το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα φαίνεται να σημειώθηκε
το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (25 Απριλίου 2019), όμως ο θάνατος του εργάτη διαπιστώθηκε μόλις την Τρίτη του Πάσχα (30 Απριλίου), ενώ ως είδηση αγνοήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων ενημέρωσης (το δημοσιοποίησε στη σημερινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ η Λιάνα Κανέλλη)…

Καθώς ο άτυχος εργάτης δεν εμφανιζόταν, ενώ τα πράγματά του βρίσκονταν στο χώρο εργασίας, οι συνάδελφοί του και φίλοι του άρχισαν να τον αναζητούν από την ίδια εκείνη μέρα χωρίς να ξέρουν τι έχει συμβεί, και παρότι η επιχείρηση λειτούργησε και τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, ο θάνατός του διαπιστώθηκε μόλις την Τρίτη του Πάσχα, μετά από επισταμένη αναζήτηση…

Το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας – Βοιωτίας, στην επιχείρηση, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.

Το Συνδικάτο, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» το εργατικό δυστύχημα του μετανάστη εργάτη στο πτηνοσφαγείο της επιχείρησης ΑΓΡΟΖΩΗ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Όταν δεν μπαίνει φρένο στην όρεξη της εργοδοσίας για όλο και περισσότερα κέρδη, τότε οι εργαζόμενοι το πληρώνουμε ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή. Αυτό ακριβώς συνέβη τη Μεγάλη Πέμπτη που ο συνάδελφος Sajjad βρήκε φρικτό θάνατο όταν τον τράβηξε μηχάνημα και τον πολτοποίησε στην κυριολεξία.

Το τελευταίο διάστημα η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, η παραγωγή έχει αυξηθεί αλλά όχι και το προσωπικό, καθώς έτσι βγαίνει περισσότερο κέρδος. Κάτω από τη λογική του κόστους αντιμετωπίζονται και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που μπορεί να απέτρεπαν και το θάνατο του συναδέλφου αλλά και άλλα εργατικά ατυχήματα, που έχει αυξηθεί η συχνότητά τους. Μόλις πριν 2,5 μήνες άλλος συνάδελφος είχε ακρωτηριαστεί. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνθήκες εργασίας στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Αυτό ήταν το επόμενο επεισόδιο μετά τις μειώσεις, την πληρωμή με κουπόνια, την εντατικοποίηση, την εργολαβοποίηση τμημάτων και είναι πολύ πιθανόν μάλιστα να προσπαθήσουν να φορτώσουν το φταίξιμο στον ίδιο τον εργαζόμενο.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Κανένας να μην επιτρέψει να περάσει έτσι αυτό το έγκλημα, ανεξάρτητα αν εργάζεται στο συγκεκριμένο χώρο ή όχι. Αλλιώς θα αποθρασυνθούν ακόμα περισσότερο οι εργοδότες, θα είναι αέρας στα πανιά τους σαν αυτόν που δίνουν οι κυβερνήσεις με τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και το επιχειρησιακό σωματείο να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής. Το 2019, που είναι τεράστιες οι δυνατότητες, δεν είναι δυνατόν να ζούμε και να δουλεύουμε λες και είμαστε στο μεσαίωνα.

Απαιτούμε να αποζημιωθεί η οικογένεια για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ζωής.

Οι άθλιες συνθήκες εργασίας, η εντατικοποίηση, οι ελλείψεις σε ΜΑΠ (σ.σ. μέσα ατομικής προστασίας) και όρους υγιεινής και ασφάλειας είναι καθεστώς στην πτηνοτροφία, ενώ οι μισθοί έχουν πάρει την κατηφόρα με αφορμή την κρίση. Εδώ και τώρα, όλοι οι εργαζόμενοι της πτηνοτροφίας, με τα επιχειρησιακά και κλαδικά μας σωματεία είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε αυξήσεις σε μισθούς – δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, που διεκδικεί υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην πτηνοτροφία με αυξήσεις, είναι ανάγκη να γίνει σημείο αναφοράς όλων των εργαζομένων και των σωματείων του κλάδου».

Πηγή: 902.gr