Φωτίου: Δημιουργία πανελλαδικού Πανεπιστημιακού Δικτύου για την υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας

Τη δημιουργία πανελλαδικού Πανεπιστημιακού Δικτύου -σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας- για την υποστήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, απευθύνοντας χαιρετισμό και εκ μέρους της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου, στην ημερίδα με τίτλο «Εκπαιδεύοντας (σ)την Κ.ΑΛ.Ο», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παράρτημα Αθηνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) επί της οδού Γραβιάς 4-6.
Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Φωτίου ανακοίνωσε, επίσης, την υπογραφή, το αμέσως επόμενο διάστημα, Συμφώνου Συνεργασίας του υπουργείου με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στόχο την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του θεσμού της Κ.ΑΛ.Ο μέσω της υλοποίησης νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ενημερωτικών δράσεων. Κυρίαρχες δράσεις που υλοποιεί το υπουργείο είναι αφενός η δημιουργία 89 Κέντρων Στήριξης σε όλη την Ελλάδα (έργο συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ) και αφετέρου το Πρόγραμμα για την ενίσχυση υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο (δράση με συνολικό προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει περί τα 30 εκατ. ευρώ).

«Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προσφέρουν η ανώτατη και η επαγγελματική εκπαίδευση. Άρα, η συνεργασία μας με τα πανεπιστήμια της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη. Σήμερα είμαστε εδώ για να ακούσουμε την εμπειρία του Ε.Α.Π και να συζητήσουμε τα ενδεχόμενα προβλήματα που ανακύπτουν και τις προοπτικές. Είμαστε εδώ για να σημειώσουμε με κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της Κυβέρνησής μας να προχωρήσει σε εντατική ωρίμανση της Κ.ΑΛ.Ο σε όλα τα πεδία», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν το όραμα, η εμπειρία και οι δράσεις της Ε.Γ.Κ.ΑΛ.Ο. για την καλλιέργεια του οικοσυστήματος Κ.ΑΛ.Ο. διαμέσου της εκπαίδευσης, με έμφαση στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών μέσων και μεθοδολογιών για την κατάρτιση και την ανοικτή πρόσβαση σε γνώσεις περί κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ προβλήθηκε η εμπειρία του Ε.Α.Π. στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της παρουσίασης του μεταπτυχιακού του προγράμματος στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.